Beogradski “Sanjari” u Volkstheater-u

0

Cilj tog festivala je promocija novog viđenja teatra i novog dramskog pisma s juga, istoka i iz centralne Evrope, a prvi put je održan pre dve godine i do sada su predstavljena pozorišta iz Rumunije, Poljske, Mađarske, Hrvatske i Slovenije.

 

Jugoslovensko dramsko pozorište će predstavom “Sanjari”, koju će izvesti 26. i 27. februara u Beču, postati prvi teatar iz Srbije koji učestvuje na festivalu “Najbolje sa Istoka”.

 

Predstava “Sanjari”, koja govori o ljubavi koja nije samo uznesenje, već i prepreka, premijerno je izvedena 10. decembra 2008. godine, a igraju Nikola Vujović, Dubravka Kovjanić, Vanja Ejdus-Kostić (Sena Đorđević), Goran Jevtić, Feđa Stojanović, Cvijeta Mesić…

 

U predstavi je korišćena muzika iz klavirskog opusa Franca Šuberta, kao i fragmenti iz njegovih solo pesama u aranžmanu i izvođenju kompozitora Srđana Markovića.

 

Festival “Najbolje sa Istoka” ima ritam koji je neobičan za ovdašnje pojmove, ali koji je sve više zastupljen među evropskim festivalima – predstave se ne prikazuju u bloku, već tokom dva vikenda u jednoj pozorišnoj sezoni.

 

Prema navodima JDP-a, festivali slične orijentacije, poput Bonskog bijenala, Festivala u Visbadenu “Novi dramski tekstovi Evrope” i konkursa pozorišta M.B.H. iz Beča, značajno su doprineli promociji srpskog teatra i dramskog pisma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here