Predstavništvo Republike Srpske

Muzički festival “Beogradski Šopen fest”, jedinstvena manifestacija u Srbiji i regionu, koja slavi ime i delo velikog poljskog kompozitora, Frederika Šopena, po deveti put vraća publiku u dvorane, ove godine pod nazivom “Oktobarski omaž”, 15. i 16. oktobra u Skupštini grada i na sceni Kolarčeve zadužbine.

Pored tradicionalnog obeležavanja 17. oktobra, datuma smrti slavnog kompozitora, tokom dve muzičke večeri, 15. i 16. oktobra, sa duplim koncertima na programu, obeležiće se i važan festivalski jubilej – 30 godina od osnivanja “Šopenijade”, prve Revije talenata na Balkanu, održane u čast „Pesnika klavira“.

Deveto festivalsko izdanje otvoreno je ove godine u martu ciklusom „U susret Šopen Festu“, da bi planirani glavni ciklus u aprilu bio obustavljen usled pandemije.

Festival nastavlja misiju promocije mladih zvezda u usponu i renomiranih pijanista.

Podijum mladih 2020

Na „Podijumu mladih“, u Skupštini grada Beograda, 15. oktobra će biti predstavljene dve umetnice na klaviru –  Iva Vuković i Anđela Dinić, a zatim odmah u drugom poglavlju koncerta i Marko Stuparević.

Dve mlade dame su studentkinje sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koje su se istakle na pijanističkoj sceni Srbije kao dobitnice mnogih nagrada na značajnim takmičenjima, ali su gostovale i u inostranstvu.

Pijanista Stuparević dolazi iz Njujorka, gde je ostvario izuzetne profesionalne uspehe kao pijanista i klavirski pedagog, a ove večeri nastupiće sa koleginicom na violini, Kejlom Hermaniz Amerike.

U „Hramu muzike“, Kolarčevoj zadužbini, 16. oktobra će pred publikom nastupati Miloš Pavlović i Neven Šobajić, poznati stručnoj i široj publici, takođe sa ostvarenim karijerama solista i predavača.

Oktobarski omaž Kolarac

Beogradski Šopen Fest organizuje udruženje Kreativa sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu kao generalnim sponzorom manifestacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ulaz na koncerte 15.oktobra je slobodan, a obavezna je prijava dolaska na mejl sopenijada@gmail.com,  sa jasno naznačenim terminom koncerta: prvi deo u 18:00 sati, ili/i drugi deo u 19:30 sati.

Ulaznice za drugo muzičko veče, 16.oktobra, po ceni od 300 RSD, dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here