EPA-EFE/BROOK MITCHELL

Odlukom Vlade Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnija australijska država ušla je u subotu u potpuni sedmodnevni lokdaun. Različiti lokalni propisi privremeno neće važiti, već će na snazi biti iste, stroge mere zaključavanja za svih sedam i po miliona žitelja NSW.

Ova odluka je doneta pošto je u utorak zabeleženo rekordnih 466 slučajeva kovida, a od ove bolesti preminule su četiri osobe. Premijerka Gledis Beredžiklijan saopštila je da će, zajedno sa policijom, poštovanje restriktivnih mera kontrolisati dodatnih 500 pripadnika Vojske Australije, uz već 300 koji su bili na terenu u proteklih nekoliko sedmica.
– Ovo je bukvalno rat – izjavila je Beredžiklijan i dodala da je “ratno stanje” bilo i u proteklom periodu, ali “ne u ovoj meri”. – Delta soj je đavolski opasan, čak i kada preduzmeš sve protiv njega, broj slučajeva se uvećava.

Kazne za sve koji budu kršili striktne propise, kretaće se i do 5.000 dolara!
– Na snazi su jedne od najstrožijih kazni koje sam ikada video – izjavio je komesar policije NSW Mik Fuler.

Kažnjavaće se svako kršenje propisa, uključujući dozvoljeni krug kretanja od svega pet kilometara oko adrese stanovanja, što sada važi na celoj teritoriji Sidneja. Takođe, od sinoć u ponoć kazne će se izdavati i onima koji budu išli u rekreaciju u grupama od više od dvoje ljudi, i to u iznosu od 3.000 dolara po osobi.

Kazne sleduju i za one koji pokušaju da slažu nadležne kako bi dobili specijalnu dozvolu za kretanje, kao i za ljude koji daju netačne informacije službi za praćenje kontakata.
Od danas su na sedam dana zatvorene i sve škole na teritoriji Novog Južnog Velsa.
Poseban apel uputilo je Udruženje lekara Australije, iz čijeg su ogranka za Novi Južni Vels poručili da su ove mere neophodne, pošto je zdravstveni sistem u državi pre pucanjem.
– Beležimo alarmantan poraz obolelih iz dana u dan. Nećemo moći još dugo da držimo situaciju pod kontrolom. Naročito smo zabrinuti za regionalne oblasti Novog Južnog Velsa, gde se zaraza širi, a lekari su iscrpljeni i veoma zabrinuti za svoje zajednice. Ionako su nam ruralni i regionalni zdravstveni sistem krhki i neće biti u mogućnosti da se nose sa stalnim rastom broja obolelih – rekla je dr Danijel Mekmalen, predsednica ogranka AMA za Novi Južni Vels.

Naročit razlog za brigu je izuzetno niska stopa vakcinisanih među autohtonim stanovništvom na zapadu države (manje od 20 odsto revakcinisanih), gde se rast broja zaraženih beleži u oblastima Daboa i Volgeta.

Predstoje teški meseci

Premijerka Beredžiklijan upozorila je da se Novi Južni Vels suočava sa višemesečnim lokdaunom, pošto broj zaraženih raste, a stopa vakcinisanih je veoma niska. Trenutno je svega 26 odsto odraslih u NSW revakcinisano, što je premalo da bi se u skorije vreme mere ublažile.
– Septembar i oktobar će biti teški. Do kraja oktobra imaćemo 70 odsto potpuno vakcinisanih, a do sredine novembra očekujemo da se vakciniše oko 80 odsto odraslih – kaže Beredžiklijan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here