EPA/VALDRIN XHEMAJ
Bivši premijer Albanije Sali Beriša

Bivši premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje Kosova i Albanije neizbežno, prenosi Ekonomija onlajn.

– Po mom uverenju, nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije je neizbežno. Ideja ‘nacionalnog jedinstva’ kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje – ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju “oslobađanja” Kosova.

– Albanci na Kosovu prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore – kaže Beriša.

On smatra da je napredak “u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan”.

– Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je večan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

– Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom – zaključuje Beriša.

2 KOMENTARA

  1. I mi tako trebamo taj mini šengen sa susedima koji imaju Nulu tolerancije prema susedskim interesima?
    Rade otimačinu i kažu prihvatite realno stanje??!
    Pa dolazili su milenijumima razni i jagali su nas, ali su isto tako i odlazili a mi smo još tu. Tako će biti i sa vama

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime