pixabay.com

Nemačka pokušava da ubrza rešavanje pitanja Kosova na način koji odgovora Berlinu, Prištini i Zapadu, ali ne i srpskim nacionalnim interesima, ocenjuje dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca u Berlinu.

Prema Mitićevom mišljenju, jasno je da Beograd i Berlin imaju dve tačke oko kojih se slažu – ekonomske bilateralne saradnje i pitanja evropskih integracija. Uz to, kako kaže, postoje tačke oko kojih se ne slažu i to je vrlo jasno, pitanja Republike Srpske, Kosova i odnosa prema Ruskoj Federaciji.

– Činjenica je da je u sredu glavni fokus bio upravo na tim političkim i geopolitičkim temama gde postoji neslaganje između Beograda i Berlina. Po pitanju Kosova vidimo da je Šolc prećutao to što Kurti već mesecima opstruira dijalog Beograda i Prištine, što Srbima ne daje da glasaju na izborima, a vidimo da ga je pohvalio za uvođenje sankcija Rusiji. Dakle, pozivi Šolca na postizanje sveobuhvatnog sporazuma imaju jasan cilj, a to je priznanje Kosova od strane Beograda i naravno međunarodni legitimitet Prištini – smatra on.

Interesantno je, kako navodi, da iako su SAD uspele da promene nemačku politiku prema Rusiji, energetici, zelenoj agendi i bezbednosti, ono oko čega nema promene je tema Kosova.

Jak pritisak na Beograd po pitanju sankcija Rusiji

– Oko pitanja sankcija Ruskoj Federaciji nema sumnje da je pritisak na Srbiju jak i da je veoma izvesno da je Šolc ponovio Vučiću da postoje ta snažna očekivanja u Berlinu. Ali, isto tako je za očekivati da je Vučić ponovio ono što je govorio od početka krize, a to je da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji iz istorijskih, moralnih, ekonomskih i geopolitičkih razloga – navodi Mitić i dodaje:

– Verujem da je nemački kancelar svestan jako teške situacije u kojoj se Beograd nalazi oko ovog pitanja i da bi igranje “đonom” u ovom trenutku bilo kontraproduktivno. Neću da kažem da je pritisak manji nego što se očekivalo, ali mislim da ipak postoji određeno razumevanje za srpski stav.

2 COMMENTS

  1. Uvazeni Gospodine Precedniče ako je nama u interesu da ostanemo saveznici brača sa Rusijom onda kazi ljepo Berlinu i Americi čao..!! ja stvarno ovde nevidim nikakvih razloga da bih vi sad narod uvlačili u vaše odgovornosti i nadleznosti oko odluka ovakvim spekulacijama ako niste u stanju da se odgovorno ponašate onda prepustite to mjesto Precednika i premijera drugome iz vaše Stranke kome nije tajni savetnik Šešelj i ostali ništa neobično zašto uvek kukate i cmilite kako drugi su krivi a vi vodite Drzavu dal vi stvarno vjerujete u to što izjavljujete stvarno nema smisla dokle više ne ponizavajte svoj narod toliko niko ovde ovca nije zna narod i više nego vi što mislite zar stvarno nevidite gde vodite narod i koje če posledice imati u budučnosti opleliste po to kosovo pun šiptara ode tito ode miloševič odoše drugi izgleda i vi čete otiči sve zbog prokletok kosova več od 1974 god upropasti nas to bogu prokleno kosovo dokle više vaš deda pa otac pa vi sami pa vaša deca i dodze red na unučad i dalje truje kosovo generacije stvarno dokle više skini nam iz grbače više tu prokletiju

  2. Ма какав ђон. Одавно су Срби добили ђон од Немачке . Данас им је довољна искварена реторика да са нама раде шта хоће.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here