EPA-EFE
Angela Merkel i Vladimir Putin

Nemačka je pozvala Rusiju da ograniči delovanje hakera uoči izbora za Bundestag, saopštila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase, pozivajući se na „pouzdane informacije“ o tome da iza slanja fišing poruka političarima u Nemačkoj navodno stoji upravo ruska strana.

– U Nemačkoj je, uoči saveznih izbora, pokušano da se pristupi poverljivim podacima o poslanidžima Bundestaga i regionalnih parlamenata pomoću fišing poruka, s ciljem krađe ličnih podataka. Ti napadi mogu da posluže kao priprema za operacije za vršenje uticaja, kao što su na primer dezinformacione kampanje u vezi sa izborima za Bundestag. Vlada raspolaže pouzdanim informacijama prema kojima iza aktivnosti ‘Ghostwriter’ (prema podacima američke kompanije u sferi sajber bezbednosti ‘ FireEye’ grupa hakera koja je povezana sa Rusijom) mogu biti hakeri ruske države i konkretno vojne obaveštajne službe GRU – izjavila je Zase.

Međutim, ona nije navela nikakve detalje o tome kako je pomenuta hakerska grupa povezana sa ruskim zvaničnim strukturama i ko je bio na meti tih sajber napada.
Kako je dodala, nemačka vlada smatra taj „neprihvatljivi pristup pretnjom po bezbednost Nemačke i demokratski proces izražavanja volje, a takođe kao veliko breme za bilateralne odnose.

– Vlada Nemačke poziva vladu Rusije da odmah prekine sa tom neprihvatljivom sajber aktivnošću – poručila je portparolka.

Takođe je dodala da je nemačka strana iznela te zahteve, između ostalog, i tokom zasedanja nemačko-ruske radne grupe za bezbednosnu politiku koja je održana protekle nedelje, 2. i 3. septembra. Zase je izjavila da vlada Nemačke namerava da donese odluku o „daljim merama“ u vezi sa tim.

Nemačka savezna agencija za zaštitu Ustava (BfV – nemačka kontraobaveštajna služba) odbila je da komentariše izjave nemačkog MIP-a o navodnom „ruskom tragu“ u slučajevima slanja fišing poruka uoči izbora 26. septembra.

Podsetimo, prošle sedmice je šef Savezne izborne komisije Georg Til izjavio u Berlinu da za sada nema informacija o mogućim sajber napadima iz Rusije u vezi sa izborima u Nemačkoj, ali da „to ne znači da ih neće biti“.

Izbori za nemački Bundestag održaće se 26. septembra, nakon kojih će biti formirana nova vlada i imenovan novi kancelar koji će zameniti Angelu Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here