Berluskoni prikrivao otmicu Egipćanina

0

Nije baš čovek od reči: Silvio Beluskoni

 

 

Sudija Mađi je u novembru prošle godine, osudio bivšeg glavnog operativca CIA u Milanu Roberta Šeldona Lejdi na osam godina zatvora, dok su 22 pripadnika američke tajne službe osuđena na po pet godina robije zbog otmice egiptaskog sveštenika Hasana Mustafe Osama Nasra.

Nasr je avionom, nakon otmice, prebačen u Egipat radi ispitivanja, gde je, prema njegovim rečima, "mučen", i držan u pritvoru bez optužnice do 2007. godine.
U otpravku presude, sudija ističe da su italijanski organi "bili informisani, a moguće i da su učestvovali u otmici".

Tužilaštvo je morao da odustane od krivičnog gonjenja petorice Italijana, pripadnika tajne službe zbog zakona o čuvanju državne tajne, kao i trojice Amerikanaca koje je štitio diplomatski imunitet.

Vašington odbija da izruči Italiji svoje državljane, izražavajući žaljenje zbog osuđujuće presude, dok je Berluskoni kazao da bi ovakve presude mogle da ugrozE međunarodnu reputaciju Italije.

Mađijeva prošlogodišnja presuda bila je prva u svetu u vezi sa procesom „rendicije", odnosno hvatanja osumnjičenih terorista i njihovom prebacivanju na ispitivanje u treće zemlje.

Građanske organizacije osudile su ovakav postupak kao kršenje osnovnih ljudskih prava.

"Odobravanje delovanja na nacionalnoj teritoriji najvećoj američkoj obaveštajnoj službi dovodi do pretpostavke da je to sprovedeno uz saznanje, a možda i saučešće, njihovih italijanskih kolega", rekao je Mađi u presudi, koja je javnosti predstavljena danas.

Sudija je morao da odustane od krivičnog gonjenja petorice bivših pripadnika italijanske obaveštajne službe, u skladu sa zakonom o zaštiti državne tajne, ali je rekao da tajne službe ne treba da budu zaštićene samo zbog umešanosti stranih vlada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here