pixabay.com
Zagreb

Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje (IHJJ) oštro je kritikovao zvanični Beograd da, kako tvrde, prisvaja dubrovačku književnost i da je zakonskim rešenjima dodatno, kako tvrde, učinjen “agresivan korak” posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut reaguje na nedavno usvojeni “Zakon o kulturnom nasleđu” u kojem se navodi da “izdanja dubrovačke književnosti, pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom”.

U saopštenju, koje prenosi Hina, tvrdi se da je i “dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskoga kulturnog dobra”.

Navode da su motivi za usvajanje ovakvog zakona “najverovatnije politički”, pa i na, kako kažu, “priznavanje” da je dubrovačka književnost “i hrvatska”, a ne samo srpska “kako se donedavno govorilo u srpskim kulturnim krugovima”.

Institut smatra, kako navode, “prozirnim i krajnje neprimerenim takav perfidan čin jer su dubrovačka književnost i dubrovačka kultura bili i ostaće isključivo hrvatski, kao jedan od bisera hrvatske hiljadugodišnje kulturne baštine”.

Uz podsećanje da je, kako navode, srpska politika nedavno proglasila posebnim bunjevački jezik, da se, kažu, u Srbiji smatra da je “hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski”, iz ovog instituta kažu da je “ovo treći nastavak takve promašene politike”.

“Smatramo da je reč o jednako sramnom i nedobrosusedskom, a u krajnjoj liniji kulturno-jezičko neodrživom činu koji zaslužuje krajnju osudu”, naveli su iz IHJJ.

Institut smatra da vezivanje Srbije za hrvatsku kulturu i njeno prisvajanje dolazi otuda što , kako navode, garantuje “nekakvu evropsku kulturu i nasleđe koje inače ne bi imali”…

Hina prenosi i reagovanje ministarke za kulturu i medije Nine Obuljen Koržinek, koja je pomenuti zakon nazvala “skandaloznim”, Srbiju pozvala da odustane od posezanja za “hrvatskim teritorijama i kulturnom baštinom” i najavila da će reagovati preko Ministarstva spoljnih poslova.

4 COMMENTS

  1. Па ви сте били робови аустро-угарскеа ми Краљевину… ваша хрватска лежи на костима и плива у крви а ми….доџите да видите шта је насљедство и традиција….ми играмо и пјевамо а ви у ватолану молите опрост

  2. Европска култура коју ви посједујете су Јасеновац,Паг,Дретељ,Олуја…

  3. “Да хрвати нису украли СРБСКИ језик лајали би к’о керови”,толико од мене.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here