Beskrajni rat je zvanična doktrina

0

Insajder: Lion Paneta
 

Kako prenosi "Vašington post", Obamin kabinet ima široki konsenzus o tome da se tajne vojne operacije moraju produžiti "za bar još jednu deceniju, uzimajući u obzir da je Al Kaida metastazirala, te da se jasan kraj svemu tome ne vidi". Prema internom izveštaju za predsednika, SAD su "tek negde na sredini globalnog rata protiv terorizma".

 

Gore nego Buš

Lion Paneta je kritikovao Obamu i jer je bombardovao sedam dominantno muslimanskih država, plus operacije protiv muslimanske manjine na Filipinima. Kako je naveo, to je dvostruko više država nego što je njegov prethodnik Džordž Buš imao "na dnevnom redu" u ratu protiv terorizma.

Jedan od kritičara Obamine doktrine večitog ratovanja jeste i njegov bivši blizak saradnik Lion Paneta, čovek koji je bio direktor CIA i ministar odbrane u Obaminoj administraciji i nadgledao operaciju likvidacije Osame bin Ladena.

– Čini mi se da smo suočeni sa ratom koji će trajati 30 godina – rekao je Paneta upozoravajući da će se akcije vojne mašinerije proširiti daleko izvan zone delovanja Islamske države (ID) u Iraku i Siriji.

– Poći ćemo u operacije u Nigeriji, već smo u Somaliji, Jemenu, Libiji i drugde – dodao je Paneta.

Reč je o ratu bez jasnog cilja, bez striktnih rokova i što je veoma važno, bez limita u resursima i političkih okvira. Nekada je predsednik morao da ima odobrenje Kongresa za ulazak u rat, a pre tog odobrenja mogao je operacije da vodi do 100 dana. Sada se taj večiti rat i ne naziva ratom, već nekakvim "vojnim operacijama", "akcijama protiv ekstremista" i slično. Mada nema mnogo dileme da čak i ako bi poželeo saglasnost Kongresa za globalni rat, Obama bi je dobio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here