Bez Abotove poruke uz dan NDH

0

Toni Abot
 

Ovu izričitu tvrdnju iz kancelarije Kelija dobile su "Vesti" u Sidneju pošto je zamoljen da razjasni navode iznete u nedeljniku "Boka Kropresu" – da je čestitao praznik zloglasne države u svoje i ime Abota.

U pismu koje je za "Vesti" potpisao Džon Čajlds, stariji savetnik, uz ostalo stoji da je Keli prisustvovao događaju održanom u Hrvatskom klubu Pančbol.
 

Pročitajte još:

* Australijski premijer čestitao Hrvatima ustašku državu!

* Australijski poslanik: Nisam podržao NDH

* CIA znala da se Pavelić krije u Vatikanu

"Nije bilo poruke prvog ministra jer je on (Keli) na događaju predstavljao parlamentarnog sekretara za društvene službe," navodi se u pismu i dalje kaže:
"Keli je bio prvi govornik na početku događaja i otišao je odmah posle, kako bi prisustvovao službi uz Anzak u obližnjem predgrađu Pananija. Njegov dnevnik potvrđuje da je mogao da bude prisutan 15 minuta posle početka u dva sata popodne. Keli je imao kratak govor u kojem je oštro osudio fašizam i komunizam, opisavši oba kao "zločinačka"."

"Keli je primetio da, prošavši uživo kroz oba zla režima, malo nacija kao Hrvatska razume važnost slobode i demokratije i zato hrvatski narod tako čvrsto stoji danas uz vrednosti slobode i demokratije", navedeno je izjavi, uz navod da govor Kelija nije bio unapred pripreman.

Uz podsećanje na istorijske činjenice o ulozi NDH kao saveznika Adolfa Hitlera, "Vesti" su zamolile za komentar i prvog ministra Tonija Abota. On je odgovorio za manje od 24 časa sa informacijom da tematika pripada Ministarstvu spoljnih poslova Australije i da je upit tamo prosleđen. Do zaključenja ovog broja "Vesti" odgovor nije stigao.

Kao što je poznato, na tvrdnje koje se pozivaju na "oko 300 prisutnih" reagovalo je i hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zvaničan protest ambasadorki Australije u Zagrebu, gospođi Suzan Koks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here