Bez hleba ostalo 25 Srba iz Gnjilana: Putarima otkaz na pravdi Boga

0

Radili kao mravi: Putarima bio lak svaki zadatak
 

Takođe su za 20.000 dinara plate, bez pogovora, išli gde god su njihovi rukovodioci zahtevali: na teren u Novi Sad, Beograd, Zubin Potok, Banjsku. Sada su ostali bez dinara i sa ukupno 20 članova domaćinstava koje njih petorica izdržavaju.
 

Spasavali iz snega

Rad putara u gnjilanskom kraju ipak ima ko da ceni. Prošle zime su čisteći put pronašli 83-godišnju staricu Danicu Živković zatpanu u smetu. Ona je tog jutra krenula u prodavnicu.
– U sneg sam propala. Da nije bilo ovog čoveka što me je našao dole, ko zna šta bi bilo. Čistač me je našao i odveo u prodavnicu. Bila sam sva mokra. Da ne bi njega, ne bih bila živa – priča Danica.

Kako veruju Živojin Stojanović i njegove kolege, njihovom otkazu kumovalo je i to što su prijavili zloupotrebe. Stojanović, koji živi u Pasjanu, posle 30 godina staža ostao je s kreditom, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja i šestogodišnjom rupom u radnom stažu.

– Dobili smo otkaz zbog premeštaja punkta iz mesta Straže u Prekovce. Ali, to je bilo izgleda smišljeno, samo da bi imali izgovor da nas u aprilu otpuste. Dakle, trebalo bi svaki dan da pređem ogromnu kilometražu, a nema autobusa – ni seoskog ni gradskog. Rekli smo da nemamo prevoz, ali niko oko toga prstom nije mrdnuo. Ratu kredita od 4.000 dinara nisam u stanju da plaćam, penzijsko osiguranje nije plaćano, nije mi povezan radni staž – priča Stojanović.

Miloš Dekić je vozač u AD Magistrale Beograd od 1996. godine. Tri meseca do penzije dobio je otkaz. Ističe da su se obraćali svima u opštini Gnjilane, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Inspektoratu rada, ali bez efekta.
 

Radili da ostanu na Kosovu

Radnici kažu da su radili u lošim uslovima, i da su sami nabavljali alat: lopate, kolica i ostalo šta im je potrebno za rad.
– Nismo postavljali pitanje jer smo došli da zaradimo za naše porodice. Radimo i zaradimo i ostanemo na Kosvu. A naš status je nikakav. Kada god sam tražio godišnji odmor kazali bi nam da ne daju "ovi iz Beograda" – kaže Živojin Stojanović.

 

– Ali, svi što su predsednici na Kosovu izgleda gledaju samo svoju fotelju. Kažu da ne sme niko da ostane bez posla, a evo, nama se dogodilo. Molimo svakog, i inspekcije i sudije, i predsednike da nam pomognu. Mi smo sirotinja, nemamo zemlju da obrađujemo, nemamo ništa. Ta plata nam je bila sve i molimo da nas vrate na posao – kaže Dekić.

U preduzeću AD Magistrala Beograd "Vestima" je rečeno da je u toku sudski postupak i da informacije povodom toga ne daju.

 

JP "Putevi Srbije": Mi nismo akcionari

"Magistrala" a.d. od 1992. do 1999. godine održavala je oko 2000 km puteva, dok od 1999. godine održava 314 km puteva koji povezuju srpske enklave. Za taj posao je samo u prošloj godini isplaćeno im je više od dva miliona evra iz budžeta, odnosno od JP "Putevi Srbije". Lična karta tog "Magistrale" a.d. je i te kako zanimljiva, jer kao jedan od njenih velikih akcionara u Centralnom registru hartija od vrednosti navode se upravo JP "Putevi Srbije", a oni tvrde da to nisu.
 

Izveštaj Anketnog odbora

I AD Magistrala, kao i "MBA Miljković" spominju se u izveštaju anektnog odbora Skupštine Srbije o utvrđivanju trošenja budžetskog novca na Kosovu od 2000 do 2012. godine.
– Za održavanje lokalnih i regionalnih puteva na prostoru Kosova i Metohije Direkcija za puteve Ministarstva saobraćaja i veza je 1992. godine sklopila ugovore sa DP "Kosmet put- inžinjering" iz Leposavića, za puteve severno od reke Ibar i sa AD "Magistrala" iz Gračanice za puteve južno od reke Ibar. Kasnije je pod nerazjašnjenim okolnostima i očiglednim političkim uticajem, Ugovor za održavanje lokalnih i regionalnih puteva sklopljen i sa privatnom kompanijom "MBA Miljković" iz Zvečana, navodi se u izveštaju.

Narodni poslanik Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora Skupštine Srbije koji je objavio izveštaj o trošenju budžetskih sredstava na Kosovu u periodu od 2000 do 2012. godine, kaže za "Vesti" da "javno preduzeće ne može sklapati ugovor sa preduzećem za koje se ne zna da li je privatno ili društveno" i da "bi svakako ugovor između JP "Puteva Srbije" i "Magistrale" trebalo preispitati".

U JP "Putevi Srbije" objašnjavaju da kao pravni sledbenik Republičke direkcije za puteve imaju ugovor o održavanju puteva sa preduzećima za puteve na celoj teritoriji Republike Srbije, samim tim i sa "Magistralom" a.d:

– Ugovorom o održavanju iz 1992. godine između Republičke direkcije za puteve i Preduzeća za puteve ("Magistrala" a.d.) je samo nastavljen kontinuitet održavanja puteva na putnoj mreži koju je preduzeće kao radna organizacija održavalo, a investitor bio Fond za magistralne i regionalne puteve AP Kosova i Metohije. JP "Putevi Srbije" je u 2013. godine na ime održavanja puteva isplatilo 279.756.711,00 dinara "Magistrali" a.d.

U Centralnom registru hartija od vrednosti navodi najveći akcionar "MBA Miljković" doo sa 46,29 odsto akcija, dok je drugi po velikični upravo JP "Putevi Srbije" poseduju 39 procenata. Međutim, oni tvde da to odavno nisu.

– JP "Putevi Srbije" ne poseduje akcije u "Magistrali" a.d. JP "Putevi Srbije" je u Centralnom registru depoa i kliringa hartija od vrednosti evidentirano kao akcionar preduzeća "Magistrala" a.d. Beograd, međutim Republička direkcija za puteve je kao pravni predhodnik JP "Putevi Srbije" 21.01.1999. godine te akcije koje je samo nominalno posedovala i koje nikada nisu plaćene, stavila na raspolaganje "Magistrali" a.d, navode u JP "Putevi Srbije".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here