Z. Mirković
Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić

Švajcarske vlasti skinule su Srbiju sa takozvane crvene liste, čime su ukinule karantin za povatak iz Srbije, ali to važi samo za lica sa boravkom u Švajcarskoj, izjavio je ambasador u Bernu Goran Bradić.

Proteklih dana, nakon što je objavljena nepotpuna vest o skidanju sa crvene liste, Ambasada Srbije u Bernu dobila je veliki broj poziva i mejlova sa molbom za pojašnjenje uslova za dolazak u Švajcarsku.

– Još uvek nije moguće turističko putovanje. Skidanje sa crvene liste omogućava našim ljudima sa boravkom da mogu iz Srbije da se vrate u Ssvajcarskoj bez da moraju u desetodnevni karantin, koji su mogli da prekinu posle sedmog dana uz testiranje o sopstvenom trošku – objasnio je Bradić.

U Švajcarskoj postoje dve liste, vezane za uslove ulaska u zemlju.

Jedna je lista koju izdaje Savezna služba za zdravlje (BAG) koja određuje da li je neka regija, teritorija, zemlja na crvenoj listi u skladu sa incidencijama na svakih 14 dana i drugim kriterijumima.

Drugu listu utvrđuje Savezni sekretarijat za migracije, koji određuje uslove za ulazak u Ssvajcarsku nakon putovanja u druge zemlje.

BAG je odlučio da skine Srbiju sa crvene liste, ali Savezni sekretarijat za migracije i dalje “drži” Srbiju na listu zemalja iz kojih nije moguće ući, ako ne posedujete boravak u Švajcarskoj.

– Ljudi koji dolaze iz Srbije u Švajcarsku, a imaju boravak, ne moraju više u karantin i ne treba im negativni PCR test, sem ako putuju avioprevozom, jer aviokompanije zahtevaju negativan test – ponovio je Bradić.

Takođe je istakao da je putovanje u privatne svrhe, bez boravišta, moguće samo uz izuzetno opravdane svrhe, kao što su lečenje, neodloživi poslovni sastanak i slično.

Skidanje sa crvene liste BAG olakšava građanima srpskog porekla povratak u Švajcarsku sa boravka u Srbiji.

Obavezan karantin bio velika prepreka za putovanje u otadžbinu, zbog posla, jer bi morali uzeti u obzir desetodnevni karantin u planiranje svog putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here