Bez liturgije u Svetim Arhangelima

0

U saopštenju, koje je potpisao episkop administrator Atanasije, upućen je poziv vernicima koji svake godine dolaze u manastir Svetih arhangela na Lazarevu subotu, da će liturgija biti služena u hramu Svetog Georgija u Prizrenu.

 

"Eventualni odlazak u manastir Svetih arhangela biće, nažalost, zloupotrebljen od ovih pobunjenika, monaha-nemonaha, koji ionako glume ‘mučenike’, a nisu to nego su ustali protiv reda i mira u Srpskoj crkvi i srpskom narodu", navodi se u saopštenju.

Nastojatelj Svetih arhangela Benedikt i nekolicina monaha, kako se dalje navodi, suprotstavili su se odluci episkopa administratora koji je dao nalog da liturgiju u subotu služi sveštenik Aleksandar Našpalić, prizrenski paroh.

 

"Pošto je kapela u manastiru posvećena svetom Lazaru Četvorodnevnom i slavi na Lazarevu Subotu, a narod je ranije dolazio sa par autobusa na slavu, dat je nalog svešteniku Aleksandru Našpaliću, prizrenskom parohu, da ode u manastir i u subotu služi svetu Liturgiju. Međutim, nastojatelj Benedikt i monasi ne daju svešteniku Našpaliću da služi, hvastajući se: ‘Mi smo kažnjeni’, i ‘Neće biti liturgije!’", objavila je eparhija raško-prizrenska.

 

Na sajtu se navodi da "ovakvim svojim ponašanjem ovi odmetnici žele da izazovu negodovanje neobaveštenog naroda i time, u stvari, samo pogoršavaju svoje stanje, a vladici Artemiju povećavaju odgovornost pred Svetim Sinodom i Saborom, s obzirom na činjenicu da im je on i dalje duhovnik i mogao bi da ih uputi na poslušnost Crkvi, ali to, nažalost, ne čini".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here