Privatna arhiva
Poetski trio "U tri reči": Rada Rajić Ristić, Tatjana Dujović i Božica Boba Nedeljković

Poetski trio “U tri reči”, koji se već nekoliko puta predstavio na portalu Vesti online, kao i na društvenim mrežama, a koji čine Božica Boba Nedeljković, Tatjana Dujović Pavlović i Rada Rajić Ristić, ovom prilikom odlučio je da ljubitelje stihova obraduje još jednom pesmom na šest jezika – srpskom, vlaškom, ruskom, italijanskom, nemačkom i engleskom.

Radina pesma “Za jedan poljubac” je iz zbirke stihova “Komad neba”, koautorske knjige dveju pesnikinja, Tatjane Dujović Pavlović i Rade Rajić Ristić. Recenzije za ovu zbirku izašle su iz pera Blagice Mandić i Todore Škoro. Tatjana i Rada su koleginice po profesiji i vokaciji, obe profesorke srpskog jezika i književnosti i poetese, dok je Boba Nedeljković vrlo dobro poznata kao izvanredna interpretatorka narodnih vlaških pesama, a u poslednje vreme i srpskih. Ove tri umetnice ujedinjuje ljubav prema umetnosti, pa bi se, sasvim hrabro, moglo reći da su one saveznice pisane i pevane reči. Sve tri imaju čvrst stav da umetnost spaja, a granice razdvajaju ljude, dok ljubav čini da svet bude bolje mesto i utočište od mržnje i nasilja, kao i svih drugih rušilačkih poriva.

– U moru svih nama dostupnih medija, televizije, serija i filmova kojima smo svakodnevno zaokupirani, nesvesno zapostavljamo poeziju. Zaboravljamo da su zaljubljeni jedni drugima pisali pesme kaligrafskim pismom, pevali pod prozorima. Zaboravljamo da je svaki naš narodni običaj ispraćen ponekom pesmom, koja je bila usko vezana baš za taj, jedan jedini i jedinstveni čin, kao što je opremanje mlade pred udaju, rodjenje deteta, setva, žetva, i mnogi drugi običaji. Poezija je svojom alegorijom prenosila tajne poruke, mnoge bitne informacije. I što je najznačajnije, naši preci su kroz narodnu usmenu liriku uspeli da prenesu i sačuvaju dušu jednog naroda. Naša misija je da oživimo poeziju, samo u nešto drugačijem i modernijem ambijentu. Želimo da se poezija čuje, prenosi, doživljava svim čulima. Jedan narod je bogat sve dok ima nekog ko će maternjim jezikom lepo pisati i kazivati – zaključuje Tatjana Dujović Pavlović.

Božica Boba Nedeljković voli da peva o ljubavi, ali istim intenzitetom i da kazuje stihove o ljubavi:

– Za mene je ljubav glavni pokretač života, sve se rađa iz ljubavi i zato treba voleti i živeti sa ljubavlju; naučimo voleti ljude, bližnjeg svog, prirodu, životinjski svet, planetu; naučimo voleti bezuslovno sve oko sebe, jer ljubav se ljubavlju uzvraća. Ovo je apel i poziv na ljubav!

Pesnikinja Rada Rajić Ristić zaključuje:

– U svetu u kome živimo, gde je lestvica vrednosti izopačena i podvrgnuta podsmehu, imamo misiju, precizan zadatak, da stihovima i kazivanjem stihova u prirodi probudimo u ljudima osećaj za dobrotu, za prefinjenost duha, za nežnost duše. Došlo se do tačke zasićenja ružnim i ne možemo da mirno trpimo ruglo naopakog vrednovanja vrlina, da nakaradne osobine isplivaju na površinu i da nemoral nadvlada moral i lepotu. Jednostavno, to je protiv prirode vrlina i vrednosti, nalaže nam pesnička savest, a i intelektualna svest o izopačenosti u društvu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here