Pixabay.com

Kvinslend, NSW, Zapadna Australija i Australijska prestonička teritorija ukinuli su u subotu obavezu nošenja maski na aerodromima, koja je uvedena zbog kovida.

Odeljenje zdravlja Novog Južnog Velsa i ministarka zdravlja Kvinslend, Ivet Dat objavili su odluku prošle nedelje, nakon saveta australijskog Glavnog komiteta za zaštitu zdravlja (AHPPC), koji je odobrio promenu od 17. juna.

ACT i vlada Zapadne Australije su ubrzo potvrdile da ukidaju odluku od subote.

Putnici Će i dalje morati da nose maske u avionu, ali nisu više u obavezi da ih nose prilikom prijavljivanja, na terminalu i dok su u zatvorenom prostoru na aerodromima.

Odeljenje zdravlja NSW je podsetio stanovnike da i dalje snažno preporučuje nošenje maski na aerodromskim terminalima i u drugim javnim zatvorenim prostorima, gde fizičko distanciranje nije moguće.

Ministarka Dat je poručila stanovnicima Kvinslenda da budu oprezni kada putuju, jer korona i grip još kruže zajednicom.

– Ako se nalazite u zatvorenom prostoru i ne možete da se društveno distancirate, razmislite o nošenju maske. Takođe ohrabrujemo ljude koji tek treba da prime vakcinu protiv kovida da se jave i podsećamo ih da mogu da dobiju i besplatno cepivo protiv gripa – istakla je ministarka.

AHPPC je u utorak uveče objavio saopštenje pozivajući sve vlade država i teritorija da ublaže ograničenje.

U saopštenju se navodi da više nije potrebno isticati upotrebu maski na aerodromskim terminalima, kada one nisu potrebne u većini drugih zatvorenih prostorija.

Korporacija aerodroma u Brizbejnu pozdravila je odluku.

– Odluka vlade Kvinslenda da ukine nošenje maski dok se nalazite na terminalu je dobrodošla vest, ne samo za putnike i posetioce, veći za desetine hiljada zaposlenih koji rade na aerodromima – istakao je Stiven Beket, šef javnih poslova aerodroma u Brizbejnu

On je izrazio nadu da će druge države i teritorije slediti njihov primer i dosledno ukloniti obavezne maske.

Premijer Zapadne Australije, Mark Mekgoven, izjavio je da je “meko sletanje njegove države obezbeđeno”, najavljujući ukidanje maski na aerodromima.

– Prošli smo vrhunac kovida i ukidanje maski na terminalima prati ostale odluke Zapadne Australije, koja ovog meseca postepeno ukida pojedine mere javnog zdravlja, na osnovu najnovijih saveta. Maske možda više nisu potrebne na aerodromima, ali one su laka i razumna mera predostrožnosti, koju možemo da preduzmemo da bismo ostali bezbedni dok su mnogi drugi u tranzitu – naglasio je Mekgoven.

Ujedno je ohrabrio ljude da drže maske pri ruci, jer su i dalje potrebne u nekim okruženjima. Osim toga, kako je rekao, maske i vakcinacija su najjača odbrana od kovida i gripa.

– Zato pozivam građane Zapadne Australije da nastave da prate savete i održavaju zdravu higijenu kako bi ostali bezbedni – rekao je premijer.

Izvršni direktor aerodroma Kingsford Smit u Sidneju, Feof Kalbert, pozvao je na rasterećenje mera, rekavši da je ukidanje obaveznih maski “potez zdravog razuma i odličan za sve koji rade na aerodromu“.

Očajnički pokušavamo da obnovimo vazduhoplovnu radnu snagu, a obavezne maske su to otežavale. Zahvalni smo vladi što je imala razumevanja za našu zabrinutost.

Poziv državama i teritorijama

Australijsko udruženje aerodroma pozvalo je vlade država i teritorija da odmah donesu preporuku AHPPC-a, rekavši da će pomoći osoblju aerodroma, tako što će im omogućiti da obavljaju zadatke.

– Maske nisu bile potrebne u supermarketima, tržnim centrima i mnogim drugim zatvorenim, javnim prostorima već neko vreme, tako da ova odluka sada dovodi aerodrome u red sa tim mestima i izbegava zabunu kod putnika – istakao je izvršni direktor AAA, Džejms Gudvin.

Obaveza u avionima

Nošenje maski u avionu je i dalje obaveza, tako da su putnici pozvani da spakuju zaštitu, poštuju pravila i pridržavaju se uputstava osoblja.

Inače, Kvantas je nedavno najavio da će uskoro dozvoliti putnicima da putuju pojedinim međunarodnim letovima bez maske uprkos domaćim zahtevima.

Portparol Kvantasa je rekao da će kompanija nastojati da prati druge zemlje u ukidanju maski na doma

im i dolaznim međunarodnim letovima. Zahtev za maske će biti odbačen na letovima do prekomorskih destinacija, kao što su SAD i Velika Britanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here