Z. Vicelarević
Sa prošlogodišnje ponoćne liturgije

Srpski pravoslavni vernici Crkvene opštine Frankfurt će Uskrs ove godine slaviti po posebnim merama. Izmene su, po rečima oca Simona Turkića, starešine ove Crkvene opštine, nastale zbog nedavno uvedenog policijskog časa koje važi u vremenu od 22 časa do pet sati ujutro.

– I pored važećih mera i policijskog časa, praznik pobede života nad smrti Uskrs će se slaviti, a Bogosluženje će biti po nešto izmenjenom rasporedu. Ove godine će straža na Hristovom groba na Veliki petak biti od 14 do 20 časova, a Svete liturgije na Veliku subotu neće biti u ponoćnim satima, već će Sveta liturgija biti služena u nedelju na Vaskrs u sedam sati ujutro. Molimo sve vernike za strpljenje i striktno poštovanje pravila pri dolasku u Hram koja su vezana za pandemiju – rekao je otac Simon.

Osim ovih izmena, Uskrs će se slaviti po rasporedu bogosluženja kao što se slavio vekovima unazad. Stradalna sedmica u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu počinje na Veliki četvrtak u 9 časova kada će se služi sveta liturgija, a Veliko večernje sa čitanjem dvanaest jevanđelja počinje u 18 časova.

Na Veliki petak u 14 časova je iznošenje plaštenice i poklonjenje Hristovom grobu. Na Veliku subotu je sveta liturgija će se služiti u 9 sati, a u 18 časova je Vaskršnje jutrenje i osveštanje jaja.

Na Vaskrs u nedelju Sveta liturgija (ponoćna subotnja) u sedam sati, a u 10 časova je Sveta liturgija. Večernja molitva je u nedelju u 18 časova. Na Vaskršnji ponedeljak Sveta liturgija je u 9 sati, u isto vreme kao i na Vaskršnji utorak.

Obaveštenje za kapelu Svetog Luke

U kapeli Svetog Luke na Betoven placu, na Veliki petak je iznošenje plaštenice i poklanjanje Hristovom grobu u 14 sati, na Veliku subotu služi se Sveta liturgija u devet sati, a u isto vreme počinje i liturgija za Vaskrs.