Pixabay

Politika proširenja EU usko je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri, to bi moglo dovesti do neuspeha pregovora izmedu Prištine i Beograda i povratka „opasne ideje” razmene teritorija, rekao je danas nemački analitičar Bodo Veber za Gazetu Ekspres, a preneo je portal Kosovo online.

– Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspešno i status kvo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, gore, opasni sporazum o razmeni teritorija koji bi mogao da gurne Kosovo, Srbiju i zapadni Balkan ka destruktivnoj dinamici etničkog čišćenja – upozorava Veber, koji se zato nada da “poslednji sastanak Saveta Evropske unije nije bio konačna smrt politike proširenja”.

Prema njegovom mišljenju, sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga pre marta 2020. godine, što bi opovrglo specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, koji je tražio da se sporazum postigne do februara te godine.

– Bojim se da se Grenel samo diskreditovao u svojoj novoj ulozi u rekordnom roku takvim nedoslednim izjavama. Prvo, kosovski političari su u proteklih godinu i po dana naučili da identifikuju vezu između žurbe i lobiranja za predlog razmene teritorija, drugo, pregovori o stvaranju vlade na Kosovu su još otvoreni, istovremeno odložen je početak funkcionisanja nove Evropske komisije i otvoreno pitanje specijalnog predstavnika i obnove dijaloga – kaže Veber.

On je ukazao i da svi akteri u regionu, kao i zapadni kreatori politika, znaju da će biti veoma teško nastaviti pregovore u Briselu i postići dogovor pre marta 2020. godine, kada se budu održavali izbori u Srbiji.

Ipak, Veber smatra da Kosovo i Srbija ne bi trebalo da čekaju sa sporazumom, dok EU ne reši svoje unutrašnje probleme i tendencije reforme.

– Kraj pregovaračkog procesa zavisi od EU, a ne od Prištine i Beograda. Siguran sam da bi predsedniku Vučiću prijalo ukoliko bi ovi unutrašnji problemi EU produžili pregovore na duže vreme, s obzirom na to da je njegovo lobiranje za menjanje mapa počelo 2017, a da je naišlo na čvrsto blokiranje ranije ove godine – rekao je Veber, koji smatra da se razmena teritorija neće dogoditi, jer se tome protivi “velika većina” država EU.

3 COMMENTS

  1. Kako to mislite da se većina država EU protivi promeni granica kada ste nam oteli KiM? To ne smatrate promenom granice…

  2. koliko su svi ti zapadni politicari i analiticari,podmukli,lukavi,cinicni,cak i bez*brazni,kada je u pitanju Srbija. Na dvostruke arsine koje primenjuju smo vec navikli,kao i na lazi i precutkivanja cinjenica kada one idu u korist Srbije,ali u zadnje vreme su poceli sa bezobzirnim lazima i zamenom teza,toliko da vredjaju inteligenciju svakog gradjanina koji je bar sa prosecnim IQ. Nazalost ohrabreni su pomirljivim i ponasanjem nasih politicara,i njihovom ”kompromisnom” politikom pa smatraju da se mogu tako ponasati. A kada se radi o Siptarima i njihovom maksimalistickom politikom,i kada im nesto zele zameriti ili predloziti, to je uvek u zavijenoj formi malte ne uz izvinjenje da se ne bi uvredili. A nazalost nas narod uglavnom trpi i cuti sva ta ponizenja i drzave Srbije i nas drzavljana,to kako od drugih tako i od svojih! Dok Siptari korak po korak dolaze do svoga cilja,ne postujuci nikakve dogovore ni konvencije, nasi politicari uporno prete praznom puskom i posle svakog njihovog incidenta i napada izjavljuju ”da ce zastititi svoj narod”! I tako godinama…

  3. Kosmet nema cijenu, Kosmet je Srpska
    svijetinja Srbin bez Kosmeta bi postao
    sakat slijep i ponizen, sve dok postoji ova
    planeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here