EPA
Virgin Australia

Dan uoči objave Saveznog budžeta za narednu ekonomsku godinu, federalni blagajnik Džoš Frajdenberg je obelodanio nešto što će se malo kome u Australiji dopasti.

Međunarodne granice ostaće zatvorene do kraja ove godine, a procena je da će normalan putnički saobraćaj sa inostranstvom biti uspostavljen u toku 2022.

Dakle, ako ste planirali i nadali se da ćete moći da odete u posetu porodici i prijateljima u otadžbinu, moraćete da zaboravite na tu mogućnost barem još sedam meseci, ako ne i duže. I to mnogo duže.

Naime, Frajdenberg je rekao i to da je plan o otvaranju granica dogodine podložan promeni i da će sve zavisiti od preporuka zdravstvenih zvaničnika i razvoja situacije s pandemijom kovida-19 u svetu.

– Planirajući budžet predvideli smo da do kraja 2021. neće biti imigracije i da se granice neće otvoriti do iduće godine – rekao je Frajdenberg za SBS. – Moramo da pratimo zdravstvene preporuke koje su nam i do sada pomogle da zaštitimo stanovništvo Australije. Te preporuke su nam omogućile da zadržimo virus i da sa dobrom zdravstvenom situacijom započnemo jak ekonomski oporavak. Zbog toga je od vitalnog značaja da nastavimo da slušamo zdravstvene savete po pitanju državnih granica.

Frajdenbergovu najavu potvrdili su i savezni premijer Skot Morison i ministar finansija Sajmon Birmingem. Morison je demantovao navode pojedinih medija koji su objavili njegove navodne reči “da će granice ostati zatvorene na neodređeno vreme” i “da Australija neće da napušta strategiju eliminacije virusa”.

“Nikada nije bio cilj da težimo eliminaciji i da dostignemo nula slučajeva. Uvek će biti novih slučajeva inostranstva. Međunarodne granice će zato biti otvorene tek kada bude bezbedno da se to uradi”, napisao je Morison na svom Fejsbuk profilu.

Premijer je dodao i to da nam predstoji dug put i da nas na tom putu čela još mnogo neizvesnosti.

“Danas se u Australiji živi kao u malo kojoj drugoj zemlji sveta. Učinićemo sve što je u našoj moći da to i sačuvamo i da radeći zajedno ne dozvolimo izbijanje trećeg talasa, kao i da sprovedemo program vakcinacije”, naveo je Morison.

Njegove reči komentarisao je predstavnik opozicije za pitanja zdravstva Mark Batler. On je istakao da sa tempom vakcinacije od 350.000 datih doza nedeljno, Australija neće moći da vakciniše celokupnu odraslu populaciju pre 2023.

– Pre samo tri nedelje Skot Morison je govorio da bismo već u julu ove godine mogli da počnemo s međunarodnim putovanjima i kućnim karantinom po povratku u zemlju. A danas kaže da će Australija ostati zaključana zauvek – rekao je Batler.

Državnog blagajnika Frajdenberga novinari su pitali da li su zatvorene granice u stvari bile glavni razlog jakog oporavka ekonomije, pošto mnogobrojnim domaćim putnicima nije dostupno da odlaze u inostranstvo, već troše novac kod kuće. Frajdenberg je kategorično odbacio ovakve navode i rekao:

– To je samo efekat pandemije i nije trajan.

Na ovo još treba dodati da pored toga što nije trajan, kraj ovog efekta pandemije za sada nije ni izvestan. Jedno je sigurno – nema ništa od putovanja u ovoj godini.

Loša vest za Kvantas

Vest o nastavku izolacije Australije u odnosu na svet naročito će pogoditi avio-kompanije, pogotovo Kvantas koji se oslanjao na procenu da će se granice otvoriti u drugoj polovini ove godine i da će biti uspostavljen normalan međunarodni saobraćaj.

Sada će oni, kao i celokupna turistička industrija, biti u poziciji da se na još duže vreme oslanjaju isključivo na domaći turizam. Pitanje je koliko će Kvantas koji je već otpustio ili poslao na neplaćeno hiljade svojih radnika moći da izdrži u takvim okolnostima.

Vakcinacija u Olimpik Parku

Novi Južni Vels je prošlog ponedeljka otvorio prvi centar za masovnu imunizaciju protiv kovida, koji se nalazi u Olimpik Parku u sidnejskom predgrađu Houmbuš. Predviđeno je da se u ovom centru daje po 30.000 doza nedeljno i prvi su na red došli građani koji spadaju u prioritetne grupe 1a i 1b, a do sada nisu vakcinisani.

Od danas su svi stariji od 50 godina u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju kod svojih lekara opšte prakse, a stra Zeneka vakcine moći će da dobijaju od 24. maja. Takođe, počinje i proces registracije osoba između 40 i 50 godina, koje će primati Fajzerove vakcine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here