Vesti
Kvantasov avion na pisti sidnejskog aerodroma

Pandemija kovida-19 i silne komplikacije s programom imunizacije Ozija, nastavljaju da pogađaju mnoge sfere života, a ponajviše slobodno kretanje ljudi van granica zemlje.

Posle nedavne izjave saveznog premijera Skota Morisona da država više nije u stanju da postavi rokove za vakcinaciju većeg dela populacije, ponovo su počela nagađanja kada će se otvoriti međunarodne granice i koliko ćemo još morati da čekamo na priliku da kao nekad godišnji odmor provedemo u Srbiji, ili na bilo kojoj drugoj destinaciji.

Poslednje procene ekonomista su u najmanju ruku mračne. Stručnjaci iz kompanije Deloitte Access Economics predviđaju da putovanja u inostranstvo kakva poznajemo iz perioda pre ove svetske pošasti, neće biti moguća do 2024!

Dakle, o otvaranju granica do kraja godine, što je često bilo postavljano kao realna vremenska odrednica za normalizaciju situacije, niko više i ne govori. Da sve bude još gore, ne spominju se ni naredne dve godine, tokom kojih bi kako kažu eksperti, moglo da dođe samo do postepenog otvaranja granice, kako za dolaske u Australiju, tako i za odlaske iz zemlje.

– Za Australiju će neka forma obaveznog karantina po dolasku u zemlju ostati na snazi još određeno vreme. To će značajno uticati da međunarodna putovanja ostanu na vrlo niskom nivou ne samo tokom ove, godine, već i u 2022. i 2023. Teško da se može očekivati povratak međunarodnih putovanja na predpandemijski nivo pre 2024. godine – procenjuje partner u kompaniji Deloitte Kris Ričardson.

Ukoliko se ove prognoze obistine, biće to veliki udarac za sve koji žele da putuju, bilo zbog posete članovima porodice i prijateljima u inostranstvo, ili radi obilaska destinacija širom sveta. Međutim, posledice će biti još veće za sektore turizma i avio saobraćaja, koji već duže od godinu dana grcaju u besparici zbog nemogućnosti da prevezu i ugoste milione posetilaca Australije koji su dolazili svake godine i trošili milijarde dolara, predstavljajući jedan od glavnih zamajaca australijske privrede.

Nekadašnji novinar i lobista Ines Viloks, koji već skoro deceniju obavlja funkciju izvršnog direktora Australijske industrijske grupe, izneo je poražavajuću procenu da će zastoj u programu vakcinacije koštati australijsku ekonomiju čak 1,4 milijarde dolara.

– S jedne strane, kao država smo uradili dobar posao na planu opšteg zdravlja. Verovatno da smo dobili taj rat. Ali, s druge strane, sopstvenom odlukom ostali smo odsečeni od sveta kako bismo u tome uspeli. Nema imigracije, ne dozvoljavamo dolazak stranim studentima, ne puštamo ni turiste. Posle određenog vremena, takva situacija počinje da se odražava na našu ekonomiju – rekao je Viloks.

Kada je reč o imigraciji koja je već decenijama od izuzetno velikog značaja za prosperitet Australije, prognoze nisu obećavajuće. Ekonomista Kris Ričardson smatra da priliv migranata u zemlju neće biti značajan do 2023. godine, što će dovesti do deficita kvalifikovane radne snage u mnogim sektorima.

– Oprez zbog mutacija virusa dovešće do toga da će biti potrebno duže vreme pre nego što prvi migranti počnu ponovo da dolaze u Australiju. Do kraja ove godine teško da će se to dogoditi, a verovatno do 2023. nećemo videti značajnije brojeve kvalifikovanih radnika iz inostranstva da pristižu na naše obale – predviđa Kris Ričardson.

Ovakve prilike će dalje pogoditi planirani rast populacije, koji je poslednjih godina u Australiji dostizao rekordan nivo. Procena je da ćemo se samim tim vrlo brzo suočiti s nedostatkom radne snage u pojedinim industrijama, što bi moglo da se u dobroj meri odrazi na rast domaće ekonomije, kao i na pad životnog standarda.

“Vakcinacija će pobediti”

Ekonomista Kris Ričardson vidi brzinu procesa vakcinacije kao najveći uzročnik nepovoljne situacije, pogotovo iz razloga što se stalno dešavaju mutacije virusa.

– Mnogo zavisi od toga kako će se odvijati borba između vakcinacije i mutacije virusa, pošto s većom stopom vakcinisanih dolazi do manje mogućnosti za mutiranje virusa. I dalje se veruje da će vakcinacija odneti pobedu u toj borbi – ocenio je Ričardson.

On je naveo da u međuvremenu granice neće moći da budu otvorene, bar ne u potpunosti. To će uticati na ekonomiju, ali se ipak očekuje da australijska privreda u celini dođe blizu nivoa od pre pandemije do kraja ove godine, smatra Ričardson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here