Bez Srba nema ni Like

0

Nikola Lalić, predsednik SDSS Ličko-senjske županije

"Ako je neko poverovao da bi delove Hrvatske koji su sada potpuno bez ljudi, mogao da jednostavno naseli sa strane i time reši problem, onda se prevario. Pokazalo se da je to bila pogrešna strategija. Nikome ne možete ponuditi "obećanu zemlju", a da on zna da tamo nema izgrađene infrastrukture", kaže Lalić
 

Koliko je tih opustelilh srpskih sela?
"Ne postoji tačna evidencija koliko ih je zato što u nekim od njih i danas živi po jedno-dvoje ljudi. To je počelo još pre rata, a rat je samo ubrzao taj proces, i to ne samo za Srbe, već i za Hrvate. Ličko-senjska županija je 1991. godine brojala više od 80.000 stanovnika, a danas ih je oko 50.000."
 

Koliko je Srba u ovom delu Hrvatske?

Prekršen Ustav

"Mada Srbi po Ustavnom zakonu imaju pravo na mesto dogradonačelnika u opštini Plitvička jezera, ali i dožupana, ni Županija ni opština nisu uskladili statute zbog čega nisu ni održani dodatni izbori. Očekujemo da će vlada Hrvatske reagovati i da će ih uskoro raspisati i u opštinama koje krše Ustav", kaže Nikola Lalić.

"Prema popisu iz 2000. godine ovde živi oko 12 dsto Srba, a pre rata ih je bilo oko pedeset odsto. Na području sadašnje opštine Plitvička jezera, a nekadašnje Titove Korenice, Srbi su pre rata činili 83 odsto stanovništva, a sada su spali na trećinu ukupnog broja. Ovde ih živi svega oko 1.700."
 

Ipak, SDSS je u opštini u koaliciji sa HDZ-om. Nije li to čudno?
"Nema sumnje da je najlagodnija pozicija biti u opoziciji i stalno kritikovati poteze vlasti, ali takav pristup ne može pomoći Srbima u ovom delu Hrvatske. Sami moramo da se pobrinemo za svoja prava".
 

Šta je ono što najviše tišti Srbe?
"To su problemi koje tište naše sunarodnike i u drugim delovima Hrvatske. Prevashodno, nema posla. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati oni koji rade u opštinskoj upravi i državnim službama. Da bi se bavili poljoprivredom ili stočarstvom, takođe su potrebna neka sredstva, ali donatora više nema. Svi su se povukli s ovih prostora."
 

Pa Plitvička jezera su najatraktivnija turistička destinacija u Hrvatskoj?
"Moguće je da živimo bolje u odnosu na Srbe u Gračacu, ali nekada je u Nacionalnom parku Plitvice radilo oko 2.000 ljudi, a sada tek 700. Društvenih preduzeća više nema, a privatnici zapošljavaju isključivo na osnovu svojih potreba, a to je suštinski malo radnih mesta. Možda će zvučati apsurdno, ali Ustavni zakon o zapošljavanju nacionalnih manjina privatnici poštuju, ali ne i država."
 

Kako je to moguće?
"Svi ti ljudi su zaposleni u državnoj administraciji 1995. i 1996. godine kada na ovim prostorima nije bilo Srba. Istovremeno, u Hrvatskoj se smanjuje administracija."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here