Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal
Prelaz Jarinje

Strahovalo se nedeljama od 1. septembra i eventualnih nemira na Kosovu i Metohiji, ali je jučerašnji dan protekao mirno i bez tenzija. Počela je primena dogovora Beograda i Prištine o ulazno/izlaznim dokumentima, što je doprinelo da protok građana i vozila ide nesmetano preko svih administrativnih prelaza. Na Jarinju i Merdaru građani su sa obe strane prelazili bez problema, samo sa ličnim dokumentima.

Na prelazima su na vidnim mestima postavljene table sa “disklejmerima”, odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Ova obaveštenja su postavljena u sredu uveče, dan uoči početka primene novog režima, a napisana su na srpskom i engleskom jeziku. Postavljena su na vidnom pozicijama, tako da lako mogu da se pročitaju.

Ono što je takođe bilo vidljivo je da je u blizini Jarinja pojačano prisustvo Kfora, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prelaza. Tu su američki vojnici iz sastava Kfora kao i dva hamera. U blizini punkta Merdare nije bilo blindiranih vozila i pripadnika specijalnih jedinica policije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje od namere o preregistraciji tablica za vozila u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji na tablice tzv. republike Kosova. Kurti je na Fejsbuku, uz video-poruku na srpskom jeziku, pozvao građane da u naredna dva meseca izvrše preregistraciju bez nadoknade koje će inače iznositi 5.000 evra.

Brzo mu je stigao odgovor od Petra Petkovića.

– Poručujem Kurtiju da kao što smo sačuvali srpske lične karte na Kosovu i Metohiji, izborićemo se i za KM registarske tablice. To što Aljbin Kurti po ceo dan snima video- materijale na srpskom jeziku, a Dželjalj Svečlja se pod okriljem noći slika za društvene mreže na severu Kosova i Metohije, neće sakriti činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa, uz restrikciju 90 odsto potrošača na dnevnom nivou i do sedam sati – rekao je Petković.

Nema predaje

Kao odgovor na poziv Kurtija da se preregistruju vozila, na velikom broju automobila u Severnoj Mitrovici oznake takozvane republike Kosovo /RKS/ registarske oznake juče su prelijepljene oznake KM koje imaju srpske registarske tablice.

Na vetrobranska stakla automobila zakačen je plakat na kojem su crvenim “iks” znakom precrtane registarske oznake RKS, kao neispravne, a KM tablice po srpskom sistemu štiklirane zelenom bojom.

I na mnoge objekte u Severnoj Mitrovici izlepljeni su plakati sa porukom “Nema predaje. Kosovo i Metohija ostaje” uz prateći citat akademika Matije Bećkovića “Jerusalim je grad a ostalo su mesta. Kosovo je jedino polje, ostalo su poljane” i njegovu fotografiju.