EPA/Raul Martinez

Na Medicinskom univerzitetu u Insbruku brucoši više ne mogu da učestvuju na kliničkim predavanjima ako nisu potpuno imunizovani.

Slično je i na Medicinskom univerzitetu U Beču, gde se de fakto primenjuje isto pravilo. Od zimskog semestra Medicinski univerzitet u Insbruku primenjuje pravilo da samo vakcinisani mogu da studiraju.

– Mislimo da je to nešto što se može tražiti od budućih lekara – kazao je rektor Volfgang Flajšhaker.

Naglasio je da u bolnicama važi pravilo da je bezbednost pacijenata najvažnija. Sa univerziteta dodaju da se ovom merom žele zaštititi i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu. Trenutno je oko 80 odsto studenata vakcinisano protiv koronavirusa, a do kraja semestra stopa vakcinisanosti biće iznad 90 odsto, veruje Flajšhaker.

I u Beču budući lekari mogu proči klinički deo obuke samo ako su vakcinisani. Sa bečkog Univerziteta ističu da je stopa vakcinisanih visoka, i da oni koji nisu vakcinisani dobijaju informacije da rano tokom studija dolaze u kontakt sa pacijentima, pa da moraju biti vakcinisani do tada.

Inače, na fakultetima širom Austrije, za prisustvo na predavanjima primenjuje se pravilo tri potvrde – sertifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom Covid-19 ili negativan test.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime