Vesti
Porodica Smukov

Već smo imali priliku da zabeležimo prispeće donacija brojnih čitalaca “Vesti” i redovnih donatora u vreme pandemije korona virusa, ali i vanrednog stanja u Srbiji, koje je pomutilo ne samo rad novinskih redakcija već i rad svih drugih sistema u državi. Samim tim, tek od proteklih nekoliko nedelja možemo reći da smo uspešno prosledili donacije na skoro sve adrese, tačnije, onda kada se stanje po tom pitanju normalizovalo.

Dakle, među onima kojima je pomoć plemenite Dijane i Silvane iz Melburna od 300 dolara, u proteklim danima stigao je i naš dugogodišnji štićenik Aleksandar Smukov (15) iz Dobrinaca kod Rume, koji je još dok je bio dečak, zbog malignog tumora očiju, ostao bez vida. Ovom izuzetno talentovanom dečaku koji se kreće kao da vidi, radi na kompjuteru, igra šah, vozi bicikl, pliva, igra pikado, obožava Riblju čorbu, zna da upali kola, traktor, ide baš sve od ruke. Zahvalnost dobročiniteljkama iz daleka, koje neprestano misle na njega i njegovu porodicu, iako nije imala priliku da ih upozna, uputila je majka Aleksandra, koja pored Ace brine i o bliznakinjama Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize.

– Malo je reći hvala našoj divnoj Dijani i Silvani koje stalno misle na nas i koji ne posustaju kada je reč o podršci našoj porodici. Hvala im od srca! Neka im dragi Bog stostruko vrati. Dar nam stiže u više nego dobar čas. Suprug Dušan je loše, često se zamara, ne može u nadnicu, pa samim tim je i naša porodica u problemu jer troje dece invalida treba odnegovati, a to nije nimalo lak zadatak. Sve vam vrlo brzo i lako ponestane. Budući da još ne može kod svog kardiologa zbog situacije sa korona virusom, to ga ubeđujem da uradi privatno pregled, ali je on malo tvrdoglav po tom pitanju – iskreno će Aleksandra Smukov, dodavši:

– Teško je reći i na šta ćemo pre ovaj novac utrošiti jer se ne zna šta je preče, pa moramo pametno da raspolažemo onim što smo dobili. Mnogo nam je pomogao i Mile stolar i njegova supruga, pre svega za našu Ninu i Nikolinu pelenama i garderobom. Da nije bilo njih, stvarno ne znam kako bismo pregurali sve nedaće koje nas ne puštaju. Uprkos svemu što je našu porodicu snašlo, bogatiji smo za neverovatne prijatelje širom sveta, čime malo ko može da se pohvali. Bili su uz nas u najkritičnijim vremenima i nisu nas napustili. Hvala svima, bez njih bi nam život bio mnogo teži.

Imala je Aleksandra Smukov, po već dobrom običaju i da se pohvali kada je Aca u pitanju, a to je da je i drugi razred Pravno-birotehničke škole uspeo da završi odličnim uspehom.

– Ima samo dve četvorke, sve ostalo su petice. Mnogo sam ponosna na njega i radujem se što i pored svog hendikepa postiže tako dobre rezultate, ne posustaje, voli da se takmiči, pa je tako i sa svojim klubom za slepe i slabovide uspeo da proputuje mnoga mesta. Uživa u druženju i sve mu pričinjava radost – kaže Aleksandra.

U pravi čas

Pored porodice Smukov, donacija od 200 dolara plemenitog Ljuba i Miška Kljajića iz Australije, ali i još 100 dolara humane Radojke iz Džilonga uručena je i samohranoj polupokretnoj majci Svjetlani Kljajić (34) iz Sključana kod Kozarske Dubice. Pomoć je prema Svjetlaninim rečima, stigla kao dar sa neba.

– Mnogi pehovi su nas poterali u poslednje vreme. Imamo problema s nestajanjem struje. Zato su kod nas u selu morali da menjaju bandere, pa su kopajući zakačili neke vodovodne cevi zbog čega su nam nastradale i česme. Jednom rečju, u pravom smo haosu s tim, pa ćemo ove darove iskoristiti da saniramo bar deo štete. Mojim zemljacima iz daleke Australije koji često misle na mene i pošalju pomoć želim da se do neba zahvalim! Mnogo su me obradovali. Neka im se dobro još boljim vrati – poručila je Svjetlana, koja koja je pre 12 godina preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja, i u komi rodila zdravu ćerkicu, ali je nažalost ostala nepokretna.

Svjetlana je time ušla na listu medicinskih fenomena jer je tek četvrta u svetu koja je to preživela.

Zadužili ste nas za ceo život

Još 500 dolara anonimne familije iz Sidneja prosleđeno je samohranoj majci troje mališana, Vuki Barbu iz Mramorka. Ovi divni ljudi iz daleke Australije i ranije su pomagali Vuki i njenim mališanima i to u periodu kada su u svemu oskudevali i nisu imali sopstveni krov nad glavom.

– Nikada nećemo moći dovoljno da se zahvalimo toj divnoj porodici iz Sidneja koja je često mislila na nas i pomogla nam u najtežim trenucima. Zahvaljujući njihovoj značajnoj podršci moja deca danas imaju krov nad glavom, nisu gladna i željna svega. Blizanci Davor i Dijana (12) su dobri đaci, završavaju šesti razred osnovne škole. Jedino sa najmlađim Savom imam muke jer iako ima šest godina slabo govori i još nosi pelene. Razlog tome je i to što mu je još kao bebi otklonjen tumor na mozgu, pa kasni u razvoju. Ali, dobro smo. Ovaj dar utrošićemo na izmirivanje računa i onog najpotrebnijeg, zato još jednom hvala do neba tim divnim ljudima ko god bili, zadužili su nas za čitav život – rekla je Vuka Barbu.