Episkop australijsko-novozelandski Siluan
Episkop Siluan sa sveštenstvom i vernicima tokom službe na Veliku sredu u Crkvi Svetog Save u Grinzborou

Draga mi duhovna deco u Vaskrslom Gospodu Hristu,Sabrani u ovoj pashalnoj noći u našim svetim hramovima širom Australije i Novog Zelanda, u iščekivanju svitanja novog Dana, Dana Gospodnjeg – kojim će čovečanstvo koje je sedelo u tami ugledati svetlost veliku (Mt. 4, 15-16), sledujući himnografiji svete nam Crkve, očistimo svoja čula da bi smo mogli ugledati Hrista blistavog u nepristupnoj svetlosti Vaskrsenja, jer nam objavljuje veliku radost! (Prva pesma Pashalnog kanona).

I zaista, braćo i sestre, bez praznika Vaskrsenja Hristovog ne bismo mogli govoriti o radosti u ovome svetu; ne bismo imali blagodatno iskustvo istinske i neprolazne radosti koja se dobija životom u vaskrslom Hristu, u njegovoj svetoj Crkvi.

Svet bez Hrista, bez pobede Vaskrsenja, ne može drugo biti do dolina plača, straha i užasa! Dovoljno nam je sagledati svet koji nas okružuje, a često i sami sebe, da steknemo sliku kakav bi naš život bio bez Vaskrsenja. Kakvu bi utehu mogli imati u svetu stradanja, bolesti i umiranja? Zapravo, Vaskrsenje Hristovo jeste najneophodnija pobeda u svetu čovekovom, ono je veliko sunce koje se rađa u tami života ljudskog, razgoneći sva strašila, sve aveti i svirepe mučitelje duha ljudskog.

Zato, sveta Crkva u svojoj himnografiji naziva praznik Vaskrsenja – Najsvetijom Pashom, dakle, najsvetijim Prolazom i Izlazom iz surovosti palog sveta – sveta obezblagodaćenog, u svet blagodatnog svesmisla Božijeg, u svet radosti, utehe i života u izobilju (Jn. 10,10).

Imajući ovu istinu pred sobom, draga braćo i sestre, kada god nam je teško, kada nas pritisnu tereti i iskušenja, kada nam svet kaže da nema izlaza, da je sve strašno i bespomoćno, okrenimo se našem Spasitelju, koji potvrđuje da će biti nevolja u svetu, kao i žalosti, ali koji nas isto tako hrabri da se ne bojimo, jer je On pobedio svet! (Jn. 16, 33) Ta pobeda postaje naša, životom u Crkvi, o čemu svedoči Prepodobni Ava Justin kada kaže: “Bogočovek, kao istiniti Bog, imao je sile da prirodu ljudsku spase od greha, smrti i đavola, i kao istiniti čovek – da to spasenje preda ljudima u svetoj Crkvi svojoj, u Bogočovečanskom telu svom. Postajući sinovi Božji verom u jedinorodnog sina Božjeg, Gospoda Hrista, ljudi postaju Njegovi sutelesnici i zajedničari njegove svemoćne blagodati (sr. Ef. 3,6), kojom savlađuju svaki greh, svaku smrt, svakog đavola, i dobijaju snage da još ovde na zemlji žive večnim životom i radi večnoga života.”

Episkop Siluan sa sveštenstvom u Crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Langvorenu na Veliki četvrtak

Ne čudimo se tome što pali svet ne može da uvidi značaj Vaskrsenja, jer po rečima Svetoga apostola Pavla – “telesni čovek ne prima što je od Božijega jer mu je ludost, i ne može da razumije” (1.Kor. 2, 14).

Reč o Vaskrsenju jeste sablazan za pali svet – za ljude koji isključivo posmatraju i osmišljavaju svoj život iz horizontalne biološke perspektive. Takav čovek nema prostora za Boga, za nebeske vrednosti, za kategorije večnosti, za bližnjeg, jer je sam sebe suzio i prostorno smanjio.

Zato se uvek treba vraćati Bogu, umivati naše oči blagodatnim životom u Hristu, da ne bi ostali trajno slepi za prisustvo Božije u nama i svetu.

U ovoj Pashalnoj noći želim zajedno sa vama da uznesem blagodarnost Bogu za sve što nam je pružio u ovom vremenu velikih izazova, pre svega što smo se održali na putu njegovom, što se hramovi naši nisu ispraznili, već se po milosti Božijoj beleži porast posete našeg naroda svetim hramovima širom naše Svetosavske Mitropolije.

Dobro je našem srpskom narodu poznata krilatica da bez nevolje nema bogomolje! Blagodarni smo Bogu za njegovo staranje o nama.

Setimo se molitveno i ovoga Vaskrsenja naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, koji svojim prisustvom održavaju upaljena kandila na najsvetijim oltarima naše srpske zemlje, od kojih i mi u rasejanju crpimo snagu i svetlost.

Molimo se braćo i sestre, za sve one koji pate, boluju i stradaju širom sveta, za sve one koji su izloženi opasnostima, kao i za one koji bezrezervno sebe daju za dobro drugih. Neka Gospod sve izobilno blagoslovi.

Takođe se molimo da oprostimo sve jedni drugima Vaskrsenjem, kako bi vaskrsli naši odnosi. To je put Gospoda Hrista, a i put njegovog apostola među srpskim narodom – Svetoga Save.

Pozdravljajući vas sve, svoju dragu duhovnu decu, pozdravom pobede Hristove, želim vam svima izobilje snage, radosti i duhovnog veselja!

Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!

Dano u Mitropoliji u Sidneju, o Vaskrsu 2021. leta Gospodnjeg.

I najmlađi su dočekali episkopa ispred Crkve svetog Nikole u Džilongu

Kanonska poseta Viktoriji

Uoči Vaskrsa, episkop australijsko-novozelandski Siluan stigao je u kanonsku posetu parohijama Srpske pravoslavne crkve u Viktoriji. Na Lazarevu subotu vladika je služio liturgiju u Manastiru svetog Save u Ilajnu, a Večernje sa osvećenjem vrbice u Crkvi svetog Nikole u Džilongu.

Na Cveti, episkop je služio arhijerejsku liturgiju u Crkvi svetog velikomučenika Georgija u Sent Albans, a na Veliku sredu svetu tajnu osvećenja jeleja u Crkvi svetog Save u Grinzborou.

Na Veliki četvrtak, vladika Siluan služio je liturgiju u Crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Langvorenu, a Veliko bdenije istog dana u Crkvi svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu. Sinoć, na Veliki petak episkop je služio Večernje sa iznošenjem plaštanice u Crkvi svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Raspored vaskršnjih bogosluženja

Episkop Siluan će ovog vikenda i u ponedeljak držati bogosluženja u Viktoriji prema sledećem rasporedu:

– Velika subota, 1. maj u 10 časova: Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi svete Petke u Rokbenku.

– Velika Subota, 1. maj u 23:30 časova: Vaskršnje jutrenje u Crkvi svete Trojice u Bransviku.

– Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista – Vaskrs, 2. maj u 10 časova: Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi svete Trojice u Bransviku.

– Vaskrsni ponedeljak, 3. maj u 10 časova: Poseta parohiji svetih Petra i Pavla u Vodongi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here