pixabay.com

Najnoviji indeks svetskih pasoša Henli pokazuje da u 2023. nosioci australijskih pasoša mogu da putuju na 185 međunarodnih destinacija bez podnošenja zahteva za vizu.

I dok Australija deli osmo mesto prema ovom indeksu, Japan ostaje na prvom mestu petu godinu zaredom, nudeći građanima pristup bez vize u 193 države.

Inače, indeks je sastavila konsultantska firma za investicionu migraciju Henli i partneri sa sedištem u Londonu, koja koristi podatke Međunarodne agencije za vazdušni saobraćaj (IATA) kako bi uporedila bezvizni pristup pasošima 199 zemalja za 227 destinacija.

U 2023, singapurski i južnokorejski pasoši su drugi po snazi u svetu, a slede nemački i španski koji dele treće mesto. Avganistan nastavlja da čami na dnu Indeksa, a slede Irak i Sirija.

Gde Ozijima ne treba viza?

Postoji 185 destinacija na koje vlasnici australijskih pasoša mogu da putuju bez vize, ili gde mogu da dobiju vizu, dozvolu za posetioce ili elektronsku dozvolu putovanja (ETA) po dolasku.

Četrdesetdevet evropskih zemalja, od Portugala do Poljske i Velike Britanije do ratom razorene Ukrajine, nude Australijancima pristup bez vize.

Postoji više desetina destinacija u Okeaniji koje nude bezvizni režim za Australijance, uključujući Novi Zeland, Fidži i Francusku Polineziju, i sličan broj na Karibima, uključujući Barbados, Kajmanska ostrva i Jamajku.

Devetnaest zemalja u Americi, kao što su Argentina, Brazil i Meksiko, ne zahtevaju od Australijanaca vizu za ulazak, zajedno sa 12 afričkih zemalja, uključujući Bocvanu, Maroko i Tunis.

Oziji mogu da posete deset azijskih destinacija bez vize, uključujući Hong Kong, Maleziju i Filipine, i šest na Bliskom istoku, uključujući Izrael i Katar.

Kambodža, Egipat, Liban, Paragvaj i Samoa su među više od 40 destinacija širom sveta gde Australijanci mogu da dobiju vizu ili dozvolu za posetioce kada stignu, dok su ETA dostupni po ulasku kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Pakistan i Šri Lanka.

Gde Ozijima treba viza?

Postoje 42 destinacije gde vlasnici australijskih pasoša moraju ili da dobiju vizu pre polaska ili da dobiju prethodno odobrenje vlade za vizu po dolasku.

Više od polovine njih je u Africi, uključujući Ganu, Keniju i Južni Sudan.

Dva regiona imaju samo jednu destinaciju koja od australijskih turista zahteva da imaju vize, Kubu na Karibima i Nauru u Okeaniji, dok Azija ima deset, uključujući Avganistan, Kinu i Severnu Koreju.

Ozijima koji planiraju putovanje u Evropu i to u Azerbejdžan, Rusiju ili Tursku, takođe će biti potrebna viza, kao i onima koji idu u Siriju ili Jemen na Bliskom istoku, ili u Čile i Surinam u Južnoj Americi.

Najpopularnije destinacije

Indonezija je, pre svega zbog Balija, najpopularnija međunarodna turistička destinacija za stanovnike Australije. Ovaj podatak objavio je Australijski biro za statistiku.

Novi Zeland i Sjedinjene Države bile su drugo i treće najposećenije mesto Australijanaca, dok su Velika Britanija, Singapur, Indija, Fidži, Tajland, Italija i Vijetnam zaokružili prvih deset destinacija.

Indija i Vijetnam su jedine zemlje na toj listi koje od Australijanaca zahtevaju da obezbede vizu pre nego što stignu.

Najvredniji pasoši sveta

  1. Japan
  2. Singapur, Južna Koreja
  3. Nemačka, Španija
  4. Finska, Italija, Luksemburg
  5. Austrija, Danska, Holandija, Švedska
  6. Francuska, Irska, Portugal, Velika Britanija
  7. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, SAD, Češka
  8. Australija, Kanada, Grčka, Malta
  9. Mađarska, Poljska
  10. Litvanija, Slovačka

Zemlje sa “najslabijim“ pasošem

  1. Avganistan
  2. Irak
  3. Sirija
  4. Pakistan
  5. Jemen
  6. Somalija
  7. Nepal, Teritorija Palestine
  8. Severna Koreja
  9. Libija
  10. DR Kongo, Liban, Šri Lanka, Sudan

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here