Youtube/Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Kad jednom dozvolimo da pregaze zakon i poslovnik, svaki naredni put to će im postati praksa!

Ovo je poruka gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića sa jedne od pauza tokom burnog zasedanja gradskog parlamenta o amandmanima na čijem usvajanju insistira skupštinska većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Tome se gradonačelnik Banjaluke energično protivi, jer je, kao i stranke i građani koji ga podržavaju, uveren da bi izglasavanjem tih amandmana najveći grad Srpske bio osuđen na blokadu i propadanje. Oni tvrde da se takvim rešenjima drastično krešu sredstva za normalno funkcionisanje i razvoj, dok se s druge strane na teret grada svaljuju obaveze koje nisu u nadležnosti lokalnih samouprava. Stanivuković je svoje argumente ponovio i na zasedanju, koje je nastavljeno u sredu pošto je u utorak prekinuto. Međutim, do novog zastoja je došlo i drugog dana, kad je ustanovljeno da je za predlog skupštinske većine da poslovnik nije povređen podnošenjem amandmana glasalo svega 12 od 29 prisutnih odbornika, što je nedovoljno. Budući da je za validnu odluku neophodna podrška 50 odsto prisutnih u sali, određena je pauza. Na njoj je došlo do incidenta jer je odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić, po tvrdnji Stanivukovića, udario članicu kabineta gradonačelnika Olgu Babić. Stanić se branio navodeći da ju je “zakačio u prolazu”, pa je zatraženo gledanje video-nadzora. Ova situacija pokazuje koliko je atmosfera u gradskoj skupštini i celoj Banjaluci naelektrisana. Istovremeno, to nagoveštava do čega može da dovede insitiranje SNSD i partnera da po svaku cenu izguraju amandmane, za koje Stanivuković tvrdi da su skandalozni i da nisu dostavljeni u roku predviđenom zakonom. Da SNSD-u i koaliciji okupljenoj oko stranke Milorada Dodika neće dozvoliti da se svete Banjalučanima što su im na izborima rekli “ne” Stanivuković je poručio i u utorak s govornice gradskog parlamenta. U emotivnom i na momente impulsivnom govoru uoči prekida sednice, gradonačelnik Banjaluke upozorio je skupštinsku većinu da će izazvati haos ako bude insistirala na spornim amandmanima, ističući da bezakonje i pravno nasilje neće proći.

– Ne možete ovo da radite najvećem gradu. Šta govorim pogrešno? Recite mi, molim vas! Pitam vas, dajte da bude po Božjoj pravdi i zakonu. Doktori, profesori moji kod kojih treba da polažem, direktori, odbornici, mladi ljudi, recite mi šta radim pogrešno zbog vaše dece. Telima ću braniti, ali vam ovo neću dozvoliti. Moraće da me iznese policija jer ne dam da ovo uradite. Ne dam kao gradonačelnik. Bio to jedan dan, ali radiću po Božjoj pravdi, kunem vam se životom. Ne dam to. Stric mi je dao život za ovo. Živim za ovaj grad i ne dam vam da ovo činite. Fizički da ostanem sam, a vi svi da izađete, neću dati, kunem vam se životom – poručio je Stanivuković.

Lopate u ruke!

Ispred gradske skupštine okupio se veliki broj građana, a među njima su bili i mladi, koji su doneli lopate, kosilice i trimere. To je, kako su rekli, namenjeno odbornicima, koji treba da se prihvate tog alata i sami počnu da sređuju grad ukoliko ostane bez sredstava za održavanje zelenih površina, parkova i izletišta. Upravo to, po njihovom mišljenju, planiraju odbornici skupštinske većine, zbog čega su mladi organizovali ovaj performans kako bi podržali Stanivukovića.