epa/STRINGER

„Iran je odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv“, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je dodao da su optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Iran kriv za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu „uznemirujuće“, javio je iranski državni radio, a prenosi Rojters.

– Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu – naveo je Musavi.

Prethodno je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif upozorio da su optužbe SAD protiv Irana zbog navodnog napada na tankere u Omanskom zalivu deo „sabotažne diplomatije“ takozvanog američkog „B tima“ čiji je član, kako tvrdi, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton.

Zarif je na svom nalogu na Tviteru ocenio da su SAD iznele optužbe protiv Irana bez ikakvih dokaza, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je rekao da su SAD procenile, na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada, da je Iran odgovoran za napade na tankere.

Portparol norveške brodske kompanije „Frontlajn“ potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije „Front Alter“ zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.

Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker „Kokuka kurejdžes“ oštećen danas u incidentu u Omanskom zalivu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime