EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

„Neki pokušavaju da poistovete crkvu sa državom, nacijom i partijom, oni su bezumni“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom liturgije održane u manastiru Duljevo u Paštrovićima.

Mitropolit je držao liturgiju u ovom manastiru na praznik prepodobne mati Angeline Srpske, objavila je Mitropolija.

U liturgijskoj propovedi, mitropolit Amfilohije je rekao da „Crkvu Hristovu, telo Hristovo čine svi koji su sabrani oko Presvete Trojice, koji se kroz vekove sabirali krštavajući se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, koji su živeli po zapovestima Njegovim i koje je On prizvao u večno i neprolazno Carstvo nebesko“.

– U toj Crkvi Božjoj, po rečima apostola Pavla, nema ni Grka ni Jevreja, ni roba ni slobodnjaka, ni muškog a ni ženskoga, nego svi su jedan Isus Hristos. Velika i Sveta tajna Crkve Božje koja objedinjuje u sebe sveukupnu božansku tvorevinu – kazao je vladika, pojašnjavajući da Crkva Hristova objedinjuje sav ljudski rod.

– Svi zemaljski narodi prizvani su da postanu članovi te Crkve, i to je najdublja istina hrišćanskog života, ono što nas sabira i što nas pribira i sjedinjuje tim jedinstvom Božjim vječnim i neprolaznim – rekao je mitropolit.

Naglasio je da i u naše vreme, kao i u prošlim vremenima, „ima onih koji poistovećuju Crkvu Božju sa svojim narodom“.

– I u naše vreme neki pokušavaju da poistovete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati – rekao je mitropolit Amfilohije.

Poručio je da „samo oni vladari i narodi koji prihvate tu i takvu Crkvu Božiju, ostaju zapamćeni i zadobijaju ne samo zemaljsko carstvo, nego vječno i neprolazno Hristovo carstvo“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime