BG filharmonija s vojnim orkestrom Ohaja oduševila publiku

0

"Kao simbol američko-srpskog prijateljstva, muzičari su udruženim snagama izveli državne himne", saopštila je Beogradska filharmonija.

 

 

 

Beogradska filharmonija je za američku turneju pripremila dva programa, a u Klivlendu je izvela Hačaturjanovu Maskaradu i Ohridsku legendu Stevana Hristića, osnivača i prvog šefa-dirigenta ovog orkestra.

 

Na programu svih koncerata je Sibelijusova Druga simfonija.

 

U saopštenju se navodi da je počasni konzul Srbije Aleks Macaski, zaslužan za to što je Beogradska filharmonija na mapu američke turneje uvrstila i Klivlend.

 

"Pre par godina kada sam se sreo sa Ivanom Tasovcem, tadašnjim direktorom Filharmonije, rekao sam mu da orkestar mora da poseti Klivlend zbog Severans hola, jedne od najlepših dvorana na svetu. Beogradska filharmonija je zaista čudesni sastav, sa 96 izvrsnih muzičara. Potpuno razumem zašto su evropske kritike tako pozitivne. Konacno je vreme da se dokazu i u Americi", kazao je on i dodao da je "posebna poslastica večeras bila Ohridska legenda Stevana Hristića, zbog toga što publika nije često u prilici da tu svitu čuje u celosti".

 

 

General-major Debora Esenhurst rekla je da je oduševljena što je tu sa Beogradskom filharmonijom.

"Budući da je ova Filharmonija tako izvanredna, prilika da muzičari Nacionalne garde Ohaja nastupe sa njima bila je jedinstvena. Ovo je značajan događaj ne samo za Klivlend već i za Ohajo, koji će doprineti razvoju saradnje izmedu Nacionalne garde Ohaja i Srbije", rekla je ona.

 

Velelepna dvorana Severans hol izgrađena je 30-ih godina 20. veka, u vreme Velike ekonomske krize u Americi uz veliku filanstropsku pomoć. Akustičnost koju Klivlendski simfonijski orkestar ima u svom muzičkom domu nešto je čemu Beogradska filharmonija stremi u budućnosti, navodi se u saopštenju Filharmonije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here