BIA ipak birala sudije?

0

Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje: Snežana Malović i Nata Mesarović

 

 

Dok iz Evrope šalju pravne eksperte da vide šta se to dešava u srpskom pravosuđu, država se maksimalno upregla da odbrani način i rezultat opšteg izbora sudija koji je naišao na nepodeljene kritike stručne javnosti.

 

Sudije pred spuštenim šalterima

 

U Društvu sudija Srbije (DSS) kažu da im kolege javljaju da ne mogu da dođu do svog dosijea, da nailaze na zatvorene šaltere ili im daju brojeve telefona na koji se niko ne javlja.

– Samo jedan kolega iz Trećeg suda uspeo je da dođe do svog dosije i u njemu se nalaze njegova aplikacija i statistički podaci o radu, sve ono što svi posedujemo.

 

Nigde nisu navedeni razlozi zašto sudija nije prošao izbor, a istovremeno nije imao mogućnost uvida u dosijea kolega koji su bili kandidati za istu funkciju, kako bi mogao da ih uporedi – kaže predsednik DSS-a Dragana Boljević.

U toj odbrani demantuju se sopstvene izjave, ali i koriste autoriteti institucija poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja koji su juče došli do istog zaključka – Visoki savet sudstva (VSS) nije koristio podatke tajne službe prilikom izbora sudija, iako su prethodno ministarka pravde i šef BIA govorili suprotno.

Poverenik Rodoljub Šabić je objavio da "ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio sumnje da su u opštem izboru nosilaca pravosudnih funkcija korišćeni podaci BIA".

 

Ombudsman Saša Janković je takođe juče izjavio da je prilikom kontrolne posete BIA od njenog prvog čoveka Saše Vukadinovića dobio uveravanja, u koja on "nema osnova da sumnja", da prilikom reizbora sudija nisu korišćeni podaci Agencije.

Međutim, kako "Vesti" nezvanično saznaju, Jankoviću se njegov imenjak iz BIA požalio da je svojom prethodnom izjavom, kojom je praktično potvrdio da su korišćena dosija želeo da "sačuva ministarku pravde" Snežanu Malović, partijsku koleginicu (DS), čiji je suprug Vuk zaposlen u BIA.

Podsećanja radi, Malovićeva je 30. decembra izjavila da je VSS od tužilaštvo tražilo određene podatke u konkretnim predmetima, a da ih je tužilaštvo dobijalo od policije i BIA.

 

Sam upleo klupko: Saša Vukadinović

Već 13. januara pred skupštinskim Odborom za bebezdnost direktor BIA Saša Vukadinović će potvrditi te reči ministarke, izjavom da ta Agencija ima obavezu da "kontraobaveštajno štiti", između ostalih, i osobe koje su od značaja za Srbiju i da je sigurno da podaci BIA o nosiocima pravosudnih funkcija nisu korišćeni suprotno pozitivnopravnim propisima Srbije.

 

Kad je vrag odneo šalu, iz Evrope, ali i svih stručnih strukovnih esnafa usledila je ozbiljna kritika, Vukadinović se pozivao na Uredbu Vlade Srbije donetu pre reizbora sudija, za koju javnost do tada nije znala. Uredbom je BIA omogućeno da obavi bezbednosnu proveru onih koji se primaju na rad i sudovima! Vukadinović je pri tom počeo da negira da je BIA na bilo koji način imala učešće u postupku reizbora sudija.

Ovakve, blago rečeno, kontroverzne izjave teško da će moći da uvere članove delegacije Evropske komisije koja je juče, gotovo u tajnosti, boravila u Beogradu.

 

Pravnici iz Brisela došli su u Srbiju kako bi se na licu mesta uverili u osnovanost optužbi da je opšti izbor sudija obavljen pod političkim patronatom, nestručno i bez jasnih kriterijuma. Delegacija je imala razgovor i u Društvu sudija Srbije, ali je šef kancelarije EK u Beogradu Vensan Dežer zamolio da to bude bez medijske pompe.

Stav Venecijanske komisije

Venecijanska komisija će početkom marta napraviti presedan i bez zahteva Vlade se oglasiti povodom opšteg izbora sudija u Srbiji. Komisija će to predstaviti kao nastavak njenog prethodnog mišljenja na ovu temu.

 

Istovremeno, dok Beograd opsedaju delegacije pravnika i tužilaca iz Evrope, očekivanja neizabranih sudija su usmerena ka Ustavnom sudu Srbije kome su uložili žalbe na odluku o prestanku sudijske funkcije.

 

Dragana Boljević kaže da bi USS mogao jednom odlukom da poništi opšti izbor ukoliko sve te žalbe budu usvojene, ali i upozorava na politički uticaj na USS i neshvatljivu odluku da sve žalbe budu kod jednog sudije čiji je identitet proglašen za tajnu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here