Srpski centar
Završni radovi: Postavljanje knjiga na nove police

Srpski centar iz Beča, u subotu, 19. decembra, ljubiteljima knjiga otvara vrata svoje renovirane biblioteke. Biblioteka Srpskog centra se nalazi u prostorijama ovog udruženja na adresi Lindengasse 63 a zainteresovani mogu da se učlane i iznajme neki od oko 5.000 naslova domaće i svetske literature. Dok su obavljani radovi u prostorijama udruženja, ostvaren je kontakt sa Bibliotekom grada Beograda, koja je donirala Srpskom centru 220 novijih naslova.

Iako ova godina usled pandemije koronavirusa nije naklonjena radu naših udruženja, podmladak Srpskog centra je rešio da vreme prinudne pauze iskoristi za renoviranje prostorija. Početkom proleća članovi uprave su rešili da prostorije dobiju novi moderniji izgled. Neki od njih o tome govore za “Vesti”.

– Naši članovi su mesecima pre toga popisivali i zavodili knjige u registar. U trenutku kad smo shvatili da manifestacije koje smo planirali za ovu godinu verovatno nećemo moći da organizujemo, došli smo do zajedničke ideje da prostorijama našeg Centra damo novi, osveženi izgled – kaže Nikola Osmokrović.

Podrška: Pomogli su i iskusni majstori

Budući da je nekoliko članova uprave ovog udruženja građevinske struke, vrlo brzo se krenulo i u konkretizovanje planova.

– Krenuli smo u izradu skica, a posle nekoliko dana došli smo i do rešenja kako bismo želeli da naš Centar izgleda i da svojim sadržajem i izgledom privuče sve naraštaje od najmlađih do najstarijih. Želja je bila i da pružimo mogućnost našim studentima da dobiju prostor u kome će uvek moći da se posvete stručnom usavršavanju, kao i da svim našim članovima omogućimo uspešan rad na ostvarivanju sopstvenih ideja kroz projekte Srpskog centra – dodaje Branko Jovović.

Svako je dao svoj doprinos ovom velikom poduhvatu od članova do prijateljskih građevinskih firmi.

Svako je imao svoje zaduženje

– Podrška je bila potrebna, jer smo imali ideje i želje koje bi iziskivale znatna materijalna sredstva, da nije bilo ljudi velikog srca koji su shvatili značaj svega prvenstveno za mlade i buduće generacije. Veliku zahvalnost im dugujemo – ističe Aleksandar Matić.

Prostorije Srpskog centra sada krase moderan enterijer, novo osvetljenje, kreativni hab i lounge kutak.

– Nadamo se da će ovaj kutak dati prostora stvaraocima da i dalje stvaraju, a deci i mladima da nešto novo pročitaju i saznaju – poručio je Janko Matić.

Iznajmljivanje u određeno vreme

Knjige će moći da se iznajme određenim danom u nedelji i u određeno vreme uz pridržavanja aktuelnih propisa Vlade Austrije, vezanih za Covid-19. Na dan otvaranja 19. decembra biblioteka će raditi od 11 do 17 sati. Više informacija o mogućnostima iznajmljivanja knjiga može da se dobije na internet stranici njnjnj.serbischeszentrum.at kao i elektronskom poštom na office@serbischeszentrum.at .

Spremno za otvaranje: Renovirana biblioteka

Onlajn skupština

Srpski centar je održao redovnu skupštinu na kojoj je za predsednika reizabran Milorad Mateović. Skupština je održana putem Zum aplikacije. U upravi Srpskog centra se pored Mateovića nalaze Milan Vidović, Janko Matić, Nikola Osmokrović, Ana Bošković, Branko Jovović i Aleksandar Matić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije balska sezona u Beču je otkazana, pa samim tim i Svetosavski bal, koji Srpski centar tradicionalno već 24 godine organizuje krajem januara u okviru Svetosavskih svečanosti.