EPA/Valdrin Xhemaj

Politički analitičar Mišel Zubenica smatra da je scenario o upadu kosovskih vlasti u naselje Valač, na severu Kosova, gde se nalazi istoimena trafostanica, vrlo realan.

– Pretnja je realna, pošto smo videli aktivnosti prištinskih vlasti da su spremni za oružane sukobe i da su spremni na izazivanje incidenata samo da bi Kurti ojačao politički. Čeka ga drugi krug lokalnih izbora koji su mu jako važni da bi ostao na vlasti. S ozbirom na interevenciju Rosu na severu Kosova, videli smo da je spreman i na potencijalne žrtve – istakao je Zubenica.

On je objasnio da nije tajna da Albanci imaju strateški cilj osvajanja severa Kosova.

– Žele da okruže teritoriju i imaju potpunu kontrolu. Cilj im je i da dodatno doprinesu strahu kod srpskog stanovništva, a uz sve to imaju zeleno svetlo stranih centara moći. Bojazan predsednika Srbije je realna, siguran sam da postoje i obaveštajni podaci da se tako nešto sprema u nekom budućem periodu – istakao je ovaj analitičar.

Zubenica je izričit u stavu da bi, ukoliko bi došlo do tog upada, to predstavljalo novu krizu u Evropi i svetu.

– To bi bila jedna potpuna nestabilnost. To bi bio jedan haos na Balkanu i predstavljalo bi novu krizu ne samo na ovom području, nego i u Evropi i u svetu. Siguran sam da bi onda i velike sile uskočile sa svojim planovima kako to da se završi. Veliko je pitanje kako bi Srbija postupila. Sa jedne strane, Srbija je obavezna da zaštiti svoje građane gde god da se nalaze. Srbija mora da spreči novi egzodus srpskog stanovništva i dužna je da, u slučaju napada, čak i vojno interveniše. Međutim, sa druge strane, to bi značilo i sukob sa najmoćnijim zemljama na svetu, pre svega zapadnim, jer je NATO i dalje prisutan na Kosovu i tamo su ključna bezbednosna struktura – objasnio je Zubenica.

Prema njegovim rečima, treba dobro proceniti sve moguće rizike i posledice takve jedne reakcije.

– Ono što je važno je da Srbija na svaki mogući način stane u zaštitu svog stanovništva na KiM – zaključio je Zubenica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here