KUD Kolo
Ekipa kola koja je učestvovala u kvizu

Uprava ansambla Kolo iz Esena je posle popuštanja mera održala sastanak i zakazala početak nove sezone za 27. avgust.

– Odmora nam je bilo i previše, tako da se vraćamo sveži sa novim idejama i voljom jačom nego ikada. Posle školskog raspusta slede probe folklora i da nam se igra, pesma i dečji smeh vrate u salu. Termini proba ostaju petkom od 18 sati za polazni ansambl, odmah za njima srednji, potom i prvi ansambl! Veterani takođe ostaju u svom starom terminu od 20 sati. Planova i volje je puno, uz podršku roditelja i naših igrača pred nama je nadamo se velika sezona – kaže Marija Ćosić Ivanišević, član uprave.

Ona dodaje da su se na predlog Marka Dimovskog dogovarali oko organizacije seminara i sledeće folklorijade.

Inače, u prethodnom periodu kada su važile stroge mere i okupljanje većeg broja članova nije bilo moguće. Kolo je učestvovalo u onlajn takmičenju kulturno-umetničkih društvava iz Srbije i dijaspore, koje je više meseci organizovao “Folklor magazin”.

– Drago nam je što smo bili učesnici tog edukativnog takmičenja u kojem su pitanja bila zasnovana na oblasti kulture, tradicije i samog folklora. S obzirom na to da drugih druženja, ni takmičenja nije bilo, to je zaista razbilo monotoniju i pomoglo da se za naše društvo opet i daleko čuje! Znanjem naše dece i podrškom tehničkog dela ekipe, koja je uspela da sve dovede na zavidan nivo, stigli smo najdalje od svih društava iz Nemačke. Pokazali smo znanje, kreativnost, slogu i dobru organizaciju. Sreća je presudila da ne odemo dalje u takmičenju, ali ovo je svakako sjajan uspeh. Ponosni smo – kaže Miodrag Simić, predsednik esenskog Kola.

Simić navodi da su imali četvoročlanu ekipu takmičara.

POKAZALI ZNANjE: Marina, Nemanja i Jelena

– U samom takmičenju ekipu su činila tri člana, ali su se oni smenjivali zbog ličnih obaveza. Podršku su imali od ostalih čanova ekipe koji su sve tehnički i organizaciono pripremali. Neizmerno zahvaljujem svakom pojedincu koji je pomogao i oko tehničkih stvari, kao što je na primer postavljanje scenografije – ističe Simić.

Poziv na druženje u parku

Na sastanku uprave dogovoreno je da se održi tradicionalno druženje u parku.

– Dragi prijatelji, konačno vam donosimo lepe vesti. Iako je period bez uobičajenih aktivnosti bio dug, mi smo i te kako radili. Shodno situaciji, jer nam je tek sad dozvoljeno, želimo sve da vas pozovemo 27. juna u “naš” park u kome smo uvek do sada zatvarali sezonu (Nordsernpark, Gelsenkirchen).

Ono što je dobro nećemo menjati, pa je tako i sad vaše da nam dođete sa osmehom, naše je da obezbedimo da taj osmeh potraje uz roštilj i dobro raspoloženje. Naravno ko želi može da ponese neki kolač,salatu i svoje piće, a ostalo je na nama! Znamo da je možda malo brzo, ali naša želja da se vidimo i družmo je ogromna i razumećete nas ako vas zamolimo da nam do četvrtka potvrdite dolazak zbog organizacije. Svima nam treba malo razonode, a vaše Kolo će se pred veliki početak nove sezone pobrinuti da u nju uđemo kako dolikuje, da malo porazgovaramo o velikim planovima koji slede. Unapred se radujemo da vas vidimo u što većem broju i da svi na odmor odemo nasmejani – poručuje Miodrag Simić.

Osmeh nam je najvažniji

Sa velikom dozom ponosa presednik Simić ističe da na spisku imaju tačno 120 članova, svrstanih u četiri generacije. Ansambl je osnovan pod okriljem Crkve Svetog Stefana u Esenu i u toj duhovnoj oazi ima svoje utočište.

Marija Ćosić Ivanišević podseća da se o Božiću 2009. rodila ideja o druženju kroz igru i pesmu.

– Odlučili smo tada i da folklorom čuvamo veru i tradiciju. Da nam deca igraju kola, raduju se našoj veri, pevaju naše pesme i taj cilj smo ostvarili. Probe su godinama prepune nasmejanih lica, a salom odzvanja njihov smehom i to je ono što nam je najvažnije.