pixabay.com

Slepi miševi retko kome su dragi, a kada se još suočite sa džinovskim slepim mišem, sigurno ćete osetiti strah. To se nedavno i dogodilo kada je Tviteru objavljena fotografija predstavnika vrste koja se može naći samo na Filipinima, a poznata je kao Gigantska zlatokruna leteća lisica.

Sliku je na svojoj stranici podelio korisnik uz poruku: “Sećate se kada sam pričao da na Filipinima postoje slepi miševi veličine ljudi?”.

Fotografija je zapalila društvene, a komentari su razni. Od prestravljenih ljudi koji nisu znali da ovakvo biće uopšte postoji, do nevernika koji tvrde da je montaža, prenosi Objektiv.rs.

Naglasićemo da nije reč o prevari, već takozvanoj prisilnoj perspektivi koja čini da slepi miš izgleda veći nego što jeste.

Inače, leteće lisice su šišmiši roda Pteropus, koji pripada podredu letipasa, koji su najveći šišmiši na svetu.

Ugrožena vrsta

Pošto smo ustanovili da na Filipinima nema slepih miševa veličine ljudi, red je da objasnimo nekoliko stvari. Gigantska zlatokruna leteća lisica može imati raspon krila do 1,5 metara, ali njeno telo nije duže od 30 centimetara.

Bez obzira na zastrašujuć izgled, ovi slepi miševi su vegetarijanci i hrane se uglavnom voćem. Zbog krčenja šuma i krivolova, nalaze se na listi ugroženih vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here