youtube/printscreen
Foto: Ilustracija

Nova školska godina, koja je u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu počela danas, a u ostatku Austrije će nedelju dana kasnije, donosi i nova pravila po pitanju ocenjivanja, ponavljanja, ali i zabranu nošenja marama u osnovnim školama.

Novine najviše odnose na osnovne škole, gde će od drugog polugodišta drugog razreda biti ponovo obavezujuće ocenjivanje đaka brojkama.

Takođe, od drugog razreda đaci će ponovo moći da ponavljaju.

Roditelji će biti pozivani na razgovore o aktuelnoj situaciji njihove dece u školi, a po potrebi će biti donošena odluka o potrebi pohađanja podsticajne nastave.

U osnovnim školama biće potpuno zabranjeno nošenje verski obeležene odeće, s kojom je povezano skrivanje glave.

To je obrazloženo potrebom socijalne integracije dece i poštovanja u Ustavu upisanih osnovnih prava na ravnopravnost žena i muškaraca.

Ko prekrši ovu odluku biće kažnjen sa do 440 evra.

Jedna novina odnosi se i na đake prvake koji u školsku klupu treba da uđu iduće godine. Naime, prilikom upisa početkom 2020. biće prvi put primenjivani jedinstveni kriterijumi za ocenjivanje zrelosti. Razlog za ovo je bila različita praksa u pojedinim pokrajinama.

Naime, u Burgenlandu i Štajerskoj tokom prošlog upisa nije bilo slučaja da neko dete zbog nedostatka zrelosti nije upisano u pripremni razred, u Forarlbergu ih je bilo 16, a u Salcburgu skoro 20 odsto.