Tanjug

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku rekla je da Kosovo nema arhive OVK i da su izjave o njenom postojanju amaterska greška vlade Aljbina Kurtija, prenosi Ljajmi.

Čitaku je kritikovala potpredsednika vlade i šefa pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom Besnika Bisljimija zbog njegove izjave o otvaranju arhiva OVK i navela da je to velika i neoprostiva greška koja će imati posledice po Kosovo.

– Ono što sam videla bila je nejasna izjava potpredsednika vlade, koju je s vremena na vreme uređivao, a videli smo trijumfalne izjave Srbije u kojima se kaže da je Kosovo konačno pristalo da otvori arhive, u koje su oni upućeni od početka – rekla je Čitaku.

Navela je da zahtev u vezi sa arhivom OVK nije nov zahtev Srbije.

– Ovaj zahtev je Srbija imala od početka procesa dijaloga i uvek je insistirala na konstruisanoj naraciji da je OVK zločinačka organizacija i da je njena misija da ubija nedužne srpske civile kao deo većeg projekta – navela je Čitaku.

Kaže da takav projekat, takav plan i takva arhiva ne postoji.

– Kada govorimo o arhivama OVK, ono što Srbija misli nisu dnevnici, izjave za štampu. Kada se pozivaju na arhivu ili dosijee, to se odnosi upravo na ono što sam rekla, o planiranoj operaciji OVK da uništi srpsko stanovništvo na Kosovu. Ovo je velika greška, neoprostiva i bojim se da će biti posledica po Kosovo – rekla je Čitaku.

Bisljimi: Pogrešne intrepretacije moje izjave su štetne, zlonamerne i sramne

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi kaže da je njegova izjava o otvaranju arhiva OVK, o čemu se razgovaralo u Briselu, pogrešno interpretirana.

Bisljimi je na Fejsbuku, obraćajući se članovima porodica nestalih, pripadnicima OVK i građanima, naveo da su te pogrešne interpretacije štetne, zlonamerne i sramne, ali vrlo dobro sinhronizovane i branio je raniji stav o sporazumu u okviru dijaloga između Beograda i Prištine o otvaranju arhiva OVK.

Kaže da su svi dokumenti o OVК i njenim aktivnostima deo državne arhive Кosova, da su bili i da su i dalje otvoreni, da su ih koristili i koriste i lokalni i međunarodni mehanizmi, uključujući lokalne i međunarodne sudove, ali i Unmik ili Euleks.

– U ovim arhivama nema ništa skriveno ili klasifikovano, kao što nema ni razloga za skrivanje – naveo je Bisljimi.

Smatra da je jedina strana koja ima koristi od sporazuma postignutog u Briselu kosovska strana, a da oni koji su danas napali njegove izjave tvrdeći da sporazum o otvaranju arhive menja narativ o “krivcima“ za nestala lica, pa čak i stavlja znak jednakosti između OVК i Srbije, lažni i beznačajni, budući da su državni arhivi na Кosovu mnogo puta razrađivani i obrađivani.

Ocenio je da su većina onih koji su organizovali napade, širili laži, ‘maglu’ i strah, isti oni koji su od rata osvajali pozicije i tendere koji su raspisivani u ime iste OVК.

– Zbog toga je potrebno razumeti njihovu spremnost da nemilosrdno sabotiraju tako osetljiv proces, iz straha da kosovska strana konačno neće izvući koristan sporazum iz razgovora – kaže Bisljimi.

Naveo je da se iz njegove jučerašnje izjave za medije može zaključiti da se hitno mora završiti proces lociranja nestalih osoba, a da glavni razlog dosadašnjih zastoja leži u nespremnosti Beograda da ozbiljno sarađuje.

– To se svelo na uskraćivanje pristupa državnim arhivama srpske vojske, odnosno odeljenju koje se bavi ratom na Кosovu 1999. godine. Otvaranje ovih arhiva neophodno je ako srpska strana u tom procesu želi da dokaže svoju konstruktivnost. Osim toga, zatražili smo da se radni timovi sastaju što je moguće češće i istovremeno da tela koja su identifikovana sa mesta iskopavanja u Кiževaku što pre dovezu na Кosovo – naveo je Bisljimi.

2 COMMENTS

  1. Lazljivica Vljora je rekla toliko gnusnih lazi da bi do kraja zivota trebala da crveni od srama.Medjutim,ona srama ni karaktera nema.To je zla vestica!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here