Youtube
Kineska vojska

Vojne tenzije s Kinom najgore su u poslednjih 40 godina, izjavio je tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo-Čeng.

Kuo-Čeng je takođe upozorio da bi Kina mogla da bude u mogućnosti 2025. godine da izvrši invaziju Tajvana. Prethodno je Kina poslala “rekordan broj” borbenih aviona u tajvanski vazdušni prostor, četvrti dan za redom.

Iako su ove dve države odvojene već više od sedam decenija, Kina i dalje smatra da je Tajvan deo njene teritorije Kina sad preti Trećim svetskim ratom, a situacija se svakim danom sve više zaoštrova.

– Do 2025. godine Kina će nas u potpunosti preuzeti. Trenutne tenzije su najgore u poslednjih 40 godina – rekao je tajvanski ministar obrane Čiju Kuo-Čeng.

Iako tajvanski ministar smatra da je Kina već sad sposobna da napadne tu zemlju, veruje da će se to ipak dogoditi u sledeće tri godine kako bi Kina mogla što bolje da se pripremi, uzimajući u obzir sve potencijalne prepreke. Poznavaoci prilika smatraju da je do povećanih upada kineskih aviona došlo pošto je Tajvan podneo zahtev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), odnosno paktu o slobodnoj trgovini.

Kina se žestoko protivi bilo kakvim slobodnim potezima Tajvana te ovo ponašanje države, koja već decenijama traži samostalnost, smatra nedopustivim.

– Tajvan je već dugo vremena autonomna pokrajina, tako da smatram da ne moramo nikome da se pravdamo. U ovoj situaciji ne želimo da budemo avanturisti, ali uradićemo sve što je u našoj moći da se obranimo – poručio je Caji tajvanski predsednik Ing-Ven.

Tajvan ima 24 miliona stanovnika i, prema navodima britanskog lista, vojska te zemlje je u lošem položaju, odnosno nije konkurentna Kini.

Položaj SAD-a i Džozefa Bidena je zasad nejasan jer je poznato da je američka vlast naklonjenija Kini nego Tajvanu; što znači da bi u ovoj situaciji SAD mogle stati na stranu jače države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here