Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je građanima da će naša zemlja i 2021. biti među pet ekonomski najuspešnijih država po stopi rasta u Evropi, da će borba sa korona virusom biti nastavljena vakcinacijom i da niko ko se bavio korupcijom i kriminalom neće biti zaštićen.

– Izborićemo se protiv ubica, kriminalaca i onih koji učestvuju u korupcionaškim aferama bez obzira na partijsku knjižicu, članstvo u stranci, uticaj, moć ili bliskost sa predsednikom Srbije i predsednicima partija, kao i sa pretnjama i ucenama koje dolaze iz medija – naveo je on.

U intervjuu za RTS je naglasio da je značajno što će Srbija imati dve fabrike za vakcine, jer je “vakcina moćno oružje”.

– Vakcina je život. Cilj Srbije je ne da pakuje vakcine, već da za godinu dana proizvodi tečnost za vakcinu. Plan je proizvodnja 30 do 40 miliona, od kojih će 15 miliona služiti za potrebe Srbije, dok će 25 miliona prvenstveno biti namenjeno za region – precizirao je Vučić.

Prema njegovim rečima, situacija sa novozaraženima u Beogradu se blago popravlja zahvaljujući vakcinaciji, ali je u centralnoj Srbiji dramatična. Svoju vakcinaciju je, kako kaže, odložio zbog manjka cepiva, kojih sada ima za prijavljene, ali će uskoro stići još 1,3 miliona. Veruje da će se vakcinisati iduće nedelje u Žagubici, Merošini ili Rudnoj Glavi.

Najavio je da će za deset dana Srbija imati puno vakcina – rusku i krajem marta Astrazeneku, a 1. ili 2. aprila još milion iz Kine. Za početak aprila je najavio i kampanju vakcinisanja po Srbiji, jer to spasava živote.

Srbija, kako je ocenio, ne bi mogla da izdrži još godinu pandemije, ali veruje da će ekonomsku krizu preživeti lakše nego 90 odsto drugih. Turista nema, ali se, kako ističe, otvaraju fabrike i privlače investitori.

Vučić je izneo očekivanje da će 1. decembra zemlja imati osam auto-puteva. Ukazao je na probleme sa radnom snagom, zanatlijama i građevinarima, ali veruje da će se oni vratiti kada plata u Srbiji bude 900 evra, kao što veruje da će se vraćati inženjeri i drugi stručnjaci.

Naveo je da je javni dug Srbije 58 odsto BDP, dok je u Italiji 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto. Srbija će, naglasio je, braniti BDP i rast stranim i domaćim direktnim investicijama i državnim javnim investicijama, a smatra i da će pomoć građanima uticati na opšti porast potrošnje.

Borba protiv kriminala, ističe on, mora da bude svakodnevna, teška i odgovorna, a to govori kao predsednik države, a ne stranke. Dodao je da će sve korupcionaške stvari biti lakše završene, kao i da će biti rešena mnoga ubistva iz prošlosti. Vučić je, podsetio da je 1999. godine, kada je ubijen Slavko Ćuruvija, on bio pod punim merama, kao i da je bilo još 15 takvih slučajeva od 2000. do 2010. godine, ocenivši da to znači da je neko iz vrha vlasti pomagao kriminalcima. Poslednjih godina, kaže, imali smo bar tri slučaja ubistva dvojice iz kriminalne sredine i advokata koji su bili na punim merama. Na opasku novinara da to sada dolazi iz vrha sadašnje vlasti, Vučić je rekao da o tome i govori, poručivši da će svi biti pohapšeni i da to tek počinje.

Predsednik Srbije negirao je optužbe da je ministar odbrane Nebojša Stefanović umešan u kriminalne radnje. Na njega, kako tvrdi, ni minuta nije pomislio.

– Znaju oni koji su povezani i znaju čak i o kojim ubistvima je reč – tvrdi Vučić, koji Stefanoviću zamera na objektivnoj odgovornosti i uverava da niko neće biti zaštićen ako je učestvovao u kriminalu.

Palmer ne krije namere SAD

Vučić ukazuje da Srbija traži kompromis o KiM, ali nije siguran da su u Prištini na to spremni. Istakao je i da nema “non-pejpera”, kao i da Metju Palmer ne krije da SAD traže međusobno priznanje, u skladu sa onim što je potpisao Džozef Bajden, a da EU hoće punu normalizaciju. Istakao je da pitanje Zajednice srpskih opština mora da bude ispunjeno, što je obaveza EU iz aprila 2013. Otkrio je i da je najviše primedbi EU na odnose Srbije sa Kinom i Rusijom.

Nabavljen skupoceni lek

Predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja nabavila 1.800 ampula novog skupog američkog leka koji košta 600 dolara i leči u 95 odsto slučajeva.

– Naši lekari će time pokušati da spasu živote ugroženima – naveo je on, ističući da to pokazuje koliko se Srbija bori da sačuva živote ljudi.