commons.wikimedia

Slovenački šef diplomatije Anže Logar uputio je tokom nedavne posete Briselu diplomatsku poruku zvaničnicima EU kako bi ih uverio da Slovenija neće odstupiti od političkog “mejnstrima”, pre nego što preuzme predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini godine, uveravajući ih da “Slovenija nije Mađarska”.

Prema pisanju briselskog “Politika”, slovenački premijer Janez Janša je blizak saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, čest trn u oku političkom mejnstrimu EU i snažni pristalica njegove antimigrantske retorike i politike, ali i veliki obožavalac bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Portal podseća da je Janša promovisao teorije zavere o američkim izborima i na Tviteru objavio da će Džo Bajden biti “jedan od najslabijih predsednika u istoriji”.

Zbog svega toga mnoge evropske diplomate su nervozne zbog slovenačkog šestomesečnog predsedavanja, ali i pojedini slovenački zvaničnici.

O bliskim vezama sa Mađarskom, Logar je pokušao da uveri diplomate EU da će biti neutralni sudija, pre nego podsticaj agendi Budimpešte. Logar je istakao da vlada Slovenije blisko sarađuje sa trenutnim predsedavajućim Portugalijom, kao i sa Nemačkom i Francuskom koja će zameniti Sloveniju narednog januara.

Istovremeno, on je istakao prioritete slovenačkog predsedavanja, uključujući povećanu koordinaciju zdravstvenih politika, bolje upravljanje krizama i dobijanje sredstava za oporavak EU državama članicama pogođenim pandemijom.

Logar je naveo i da će tokom predsedavanja biti organizovan samit EU-Zapadni Balkan, na kome će se razgovarati o brojnim problemima “otvorenim u ovom delu sveta”.

Pojedine diplomate koje se zalažu za proširenje EU, nadaju se da će Slovenija moći da odblokira početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje je zakočeno zbog žalbi Bugarske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here