D. Pašić
Najveće bogatstvo: Najmlađi članovi KUD "Sveti Sava"

U Gracu ne zaboravljaju Svetog Savu, po kome kuluturno-umetničko društvo iz glavnog grada pokrajine Štajerska ponosno nosi ime. Ove godine održana je svetosavska priredba i ujedno obeležena slava kluba, a slavski kolač je osveštan i lomljen u Crkvi svetih Ćirila i Metodija gde je starešina jerej Miomir Sando.

Svetosavski program je izveden pod nazivom “Ili ćemo biti svoji ili nas neće biti”, kako je svojevremeno i govorio začetnik pismenosti u srpskom narodu

– Želeli smo da ovom izrekom Svetog Save, pokažemo da smo tu i da čuvamo i pokazujemo vrednosti i običaje našeg naroda, koji su na sreću veoma bogati – prenela nam je Adriatika Tatić Plavišić, inače blagajnik u KUD Sveti Sava i jedna od tri dame koje su na čelu udruženja.

Posle izvođenja “Svetosavske himne” i recitacija učenika veronuake i srpskog jezika, svojim igračkim umećem prisutne su oduševili mladi folkloraši KUD “Sveti Sava”. Oni su izvodili igre primerene dečjem uzrastu, koreografije iz Šumadije i leskovačkog Pomoravlja. Nastupao je i crkveni hor koji deluje pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Gracu. Hor je izvodio “Molbe Svetom Savi” i Mokranjčevu “Drugu rukovet”.

– Imali smo lep i vrlo bogat kulturno-umetnički program. Za sve nas koje živimo u rasejanju ovakva dešavanja uvek imaju veću dozu sentimentalnosti – istakla je Tatić Plavišić.

Prisutnima se obratila i koordintor Prosvjetine škole srpskoj jezika u Gracu, dr Marija Đokić Petrović, istakavši značaj časova materenjeg jezika i izrazivši zahvalnost društvu “Sveti Sava” na saradnji i zajedničkim naporima na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Marija Đokić istakla značaj časova maternjeg jezika

U samom udruženju takođe imaju samo reči hvale za učesnike programa i brojne goste:

– Ovim putem želimo da se zahvalimo Katici i Stojanu Maričić, koji su ove godine bili kumovi slave. Posebno smo zahvalni članovima Crkvenog hora pri hramu Sv. Ćirila i Metodija, kao i Mariji Đokić i Prosvjetinoj školi srpskog jezika, koji su svojim nastupom zaokružili ovu proslavu sa nama. Veliko hvala roditeljima naše divne dečice, a još više hvala našim igračima, koji su pokazali da, iako su rođeni ovde, vole i čuvaju zajedno sa nama srpsku tradiciju i običaje – poručila je Adriatika Tatić Plavišić.

Folklorna sekcija dala poseban ton celoj priredbi
Parohijski hor izveo i Mokranjčeve “Rukoveti”
Brojni gosti došli na priredbu
Pre priredbe obred u hramu

Radost uz paketiće

Svi su sa ovoga predivnog događaja otišli puni utisaka, jer je kako rekoše sve bilo tako skromno, ali sa mnogo ljubavi i energije. Obećali su da će se, ako Bog da, uskoro videti opet u još većem broju. Posebno su se obradovala dečica jer je njih više od 200 dobilo svetosavske paketiće.

Mališani su izveli nekoliko koreografija

Dame prednjače

U KUD “Sveti Sava” dame čine veći deo uprave. Predsednik kluba je Gordana Đaković, njena zamnenica je Tanja Todorović, koja je još i umetnički rukovodilac, a za finansije je zadužena Adriatika Tatić Plavišić:

– Stvarno smo veoma aktivne, a i ostatak uprave su takođe žene i devojke koje ujedno i igraju u folkloru i veliki su oslonac organizaciji celog udruženja. Ono što je najvažnije ne nedostaje nam volje i motiva – poručuju ove vredne dame.