Tanjug
Vučić u Torlaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da smo upravo prešli tri miliona datih doza vakcina u Republici Srbiji.

Aleksandar Vučić je, prilikom obraćanja ispred Instituta Torlak, rekao da je više od milion i dvesta hiljada ljudi revakcinisano, a više od milion i osamsto hiljada je primilo prvu dozu.

– Mislim da je za nas važno da možemo da kažemo da ćemo za 15 dana imati 1,8 miliona revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat i sa druge strane verujem da ćemo moći da ubrzamo proces čim obezbedimo značajno veću količinu vakcine, očekujem do kraja aprila – rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, stići će još 211.000 doza “Fajzera”, a pre kraja meseca još pola miliona kineske vakcine.

– To su važne stvari i to život znači, ne samo za nas, nego celom regionu, drago mi je što mogu Dodiku da uručim 10.000 doza, obezbedićemo i ‘sputnjik’ čim ovde budemo napravili u srpskom Torlaku. Neki misle da je jednostavno, a nije. Kad budemo uradili pakovanja, za nekoliko meseci da počnemo da proizvodimo i kinesku i rusku u Srbiji – istakao je predsednik prilikom uručenja donacije vakcina za Republiku Srpsku.

Vučić je medijima pokazao prvu, kontrolnu bočicu vakcine “sputnjik” napravljenu na Torlaku.

– I to će sada da krene da se pakuje, završićemo proces prvih vakcina do 15. maja, 21 dan posle toga treba da se čeka i ulaze u upotrebu – rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da će vakcine “sputnjik” proizvedene na Torlaku biti puštene u upotrebu između 5. i 10. juna.

– Mnogo novca smo uložili u Torlak od 2014, mnogo fabrika kupili. Torlak je bio pred gašenjem, srećan sam što smo uspeli da ga vratimo u život – kazao je Vučić.

Kako je ocenio, važno je što se ovde proizvode vakcine za grip i bilo bi dobro kada bi Torlak ove sezone mogao da ih proizvede u 500.000 doza, jer će biti nestašice vakcina protiv gripa u celoj Evropi.

– Ne pričam ovde samo o vakcini protiv gripa, već i serumu protiv zmijskog otrova koji se ovde proizvodi i o BCG vakcini i o vakcini protiv tetanusa, difterije, mnogih stvari. Naša je namera da se ovde razvijamo i u naučno-istraživačkom smislu, ali i u smislu izvođenja i proizvodnje – to je ono što je neophodno da bismo postali u narednih 10, 12 godina velesila u proizvodnji vakcina – napomenuo je predsednik.

Mnogo novca će biti uloženo, jer, kako tvrdi, to postaje simbol snage jedne države.

– To postaje važnije od svega – od svih tenkova i topova, postaje jednako važno, nekad i važnije od novca – zaključio je predsednik Srbije.

Kako je istakao, “nikada nemate dovoljno ljudskih resursa, ali one koje imamo moramo da platimo i sačuvamo ovde”.

“Svi su stručnjaci za vakcine”

Predsednik Srbije govorio je o vakcini AstraZeneka i istakao da Srbija ne donosi kontradiktorne odluke poput Nemačke.

– Nemci su doneli odluku da ne mogu stariji od 65, a sada da ne mogu mlađi od 65. Pa to su potpuno suprotne odluke – rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija ozbiljna zemlja i da sebi ne dozvoljava tako nešto.

Kako kaže, u Srbiji su svi postali stručnjaci za vakcine i njihov sastav.

– Astra Zeneka je jeftina vakcina jer to nije pravljeno za veliki profit, već da pomogne čovečanstvu. Mi imamo potpisane ugovore, nama je trebalo da stigne mnogo više AstraZeneke, ali – nije stiglo – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo da je u Kovaksu kažu kako ne šalju vakcine Srbiji, jer ih Srbija ima.

– Pa niste nam vi dali te vakcine. Kažnjavaju snalažljivost – istakao je Vučić.

“Uvek ćemo pomoći RS”

Srbija je donirala novi kontigent vakcina “AstraZeneka” Republici Srpskoj, a predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija za RS uvek na raspolaganju.

– Sve što možemo da učinimo, da pomognemo, učinićemo to – rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija donirati RS i druge vakcine, za koje bude dobila dozvolu za izvoz.

– Spremni smo da podelimo to sa narodom u Srpskoj. A, do sada smo uspeli da dovoljno i mnogo više nego drugi obezbedimo vakcina za građane Srbije – rekao je Vučić.

On je naveo i da su odnosi Srbije i Srpske na izuzetno visokom novu.

– Teško da mogu da budu na višem, gradimo i čuvamo bratski i prijateljski odnos – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here