BiH celovita, bez obzira na referendume

0

BiH u EU, ali kao jedinstvena: Ketrin Ešton

"Bez obzira na referendume, kojih može biti koliko žele, to će da bude jedna zemlja", rekla je Eštonova u raspravi u Evropskom parlamentu koji treba da potvrdi njeno imenovanje.

 

Eštonova je u nastupnom govoru pred evroparlamentarcima pomenula BiH kao jedno od mesta gde će se ona i njena buduća, vrlo ambiciozno zamišljena diplomatska služba, posebno angažovati.

 

"Potrebna nam je efikasna strategija kako bi se prevazišao politički zastoj u BiH”, rekla je Eštonova i time samo ovu zemlju izdvojila kao problem na zapadnom Balkanu.

 

Nova funkcija

Britanka Ketrin Ešton će u narednih pet godina obavljati funkciju visokog predstavnika za bezbednosti i spoljnu politiku, kao i funkciju potpredsednika Evropske komisije.

Ona je danas u Evropskom parlamentu zatražila potvrdu svog imenovanja, što je neophodan korak prema punoj legalnosti funkcije, koju je kao novost uveo Lisabonski sporazum na kojemu sada počiva pravna struktura EU.

Ona je pomenula region prilično visoko među svojim prioritetima, rekavši da je logično da se ne bavi samo samo velikim globalnim pitanjima, nego i neposrednim, najbližim susedstvom.

 

"Naš širi međunarodni krediblitet zavisi od toga kako se ponašamo u našem najbližem susjedstvu, kako sarađujemo sa našim najbližim susedima", rekla je Eštonova, misleći na zapadni Balkan, gde je izdvojila pozitivne primere vizne liberalzacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

 

Ona je potvrdila da se zalaže za ulazak svih zemalja regiona u EU, nakon što se u tim zemljama sprovedu stvarne, autentične reforme. U razgovoru nakon predstavljanja, istakla je da se to odnosi i na BiH.

 

"Članstvo u EU biće ono što će tu zemlju da održi na okupu", rekla je Eštonova i istakla da je BiH zemlja u kojoj različite zajednice moraju da koegzistiraju. "Pred nama je pitanje kako to postići, to je ono o čemu treba da raspravimo", naglasila je Eštonova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here