BiH i Kosovo legla džihadista

0

Sve veći broj radikalnih islamista sa Balkana odlazi na Bliski istok
 

List navodi da je u ratovima na Bliskom istoku poginulo više od 40 lica sa Kosova i više od 30-oro iz BiH, gde, kako piše, živi 40 odsto muslimana.

 

Veza sa radikalnim islamom u BiH, kako napominje nemački dnevnik, postoji još od rata, početkom 90-tih godina prošlog veka, kada su "dolazili muslimani iz celog sveta da bi svojoj braći po veri pomagali u borbi protiv Srba".

 

"Islamske fondacije, često sa saudijskim novcem, proteklih godina pojačano su se angažovale u Bosni. Neka sela, kao što je Gornja Maoča, važe za islamsku tvrđavu", piše "Zidojče cajtung".

 

Pozivajući se na zvanične procene bezbednosnih službi u BiH, list navodi da je broj radikalnih islamista u BiH pre nekoliko godina procenjen na više od 3.000 ljudi i da postoje indicije da je do 340 islamista iz BiH ratovalo za Islamsku državu ili druge radikalne grupe u Siriji ili Iraku.

 

"Zidojče cajtung" piše da "i na Kosovu, kao i u drugim siromašnim balkanskim zemljama sa visokom stopom nezaposlenih, raste uticaj radikalnih snaga" i da je, prema procenama kosovske bezbednosne službe i američke CIA, u ratovima na Bliskom istoku bilo 150 lica.

 

List navodi da u Siriji i Iraku ratuje i 140 osoba iz Albanije, 30 iz Crne Gore i 20 iz Makedonije.

 

Prema navodima ovog lista, osim Balkana, za ratove na Bliskom istoku regrutuju se i i džihadisti iz zapadnih zemalja sa brojnom muslimanskom manjinom, kao što su Francuska, Belgija i Engleska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here