BiH: Među nasilnicima, ugledne i visokopozicionirane ličnosti

0

Za pomoć se javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje (Foto: Ilustracija)
 

Čičkovićeva je navela slučaj sudskog policajca koji je ranije prijavljen za nasilje u porodici, te uglednog Trebinjca koji je suprugu zaključavao u sobu, ne dozvoljavajući joj da jede, niti da obavlja fiziološke potrebe.

 

Ona je upozorila da se za pomoć javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje, dodajući da je poslednjih godina po broju prijava primetno njihovo "osvešćivanje".

 

"Evidentno je da se pojačava agresija, zbog čega je neophodno sklonište za te žrtve", kaže Čičkovićeva i dodaje da već 10 godina Centar na sve načine pokušava da obezbede gradnju sigurne kuće, ali da se na kraju uvek nešto iskomplikuje.

 

Ona ističe da bi kapacitet sigurne kuće u Trebinju, koji bi imao regionalni karakter, bio 20 ležajeva, ali da po zakonu nije definisano ko je dužan da izgradi objekata, pa su im jedina nada međunarodne organizacije kod kojih su aplicirali za sredstva.

 

Čičkovićeva kaže da je povećan procenat žrtava koje usled nasilja napuštaju supružnika, napominjući da se tokom 12-godišnjeg rada Centra može zaključiti da je ranije takvih slučajeva bilo tridesetak odsto, dok je sada od 60 do 70 odsto žena koje su izašle iz nasilne zajednice.

 

Ona je podsetila da je ove godine u kancelariji Ženskog centra putem SOS linije ili ličnim dolaskom pomoć zatražilo stotinjak žena, među kojima ima novih slučajeva, ali i povratnika, dodajući da je bilo i muškaraca koji su se javili za pomoć, jer ih je supruga psihički zlostavljala.

 

Čičkovićeva dodaje da u ovoj organizaciji, osim psihološke podrške, žrtvi pružaju i pravnu zaštitu, odnosno besplatno zastupanje pred sudom, a lobiraju i druge instance da bi žrtva sa više strana dobila različite vrste pomoći.

 

Kao tabu temu na ovim područjima ona je navela seksualno zlostavljanje, odnosno silovanje u braku.

"Prisilni odnosi u braku nisu bračna obaveza. To je čin silovanja, ali žrtve o tome ne govore zbog stida ili to posmatraju više kao svoju dužnost nego kao nasilni faktor", kaže Čičkovićeva i dodaje da su imali jedan takav prijavljen slučaj.

Ona smatra neuređenim Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, ističući da se vrlo malo slučajeva nasilja tretira kao krivično delo, te da se po tom zakonu ne može suditi nasilniku, što stvara degradaciju tog dela.

"Mi smo za to da se iz Zakona izbriše sve sem zaštitnih mera. Nasilje u porodici je krivično delo i ne bi trebalo da se sudi ni po kom nego po krivičnom zakonu", naglasila je Čičkovićeva.

 

U Centru javne bezbednosti Trebinje Srni je potvrđeno da je za 10 meseci ove godine evidentirano 28 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

 

"Od 28 prijavljenih slučajeva 10 se odnosi na krivična dela, a 18 na prekršaj", kažu u Centru i napominju da je na području Trebinja prijavljeno 11 slučajeva, Nevesinja osam, Bileće pet, Gacka tri i jedan slučaj nasilja u porodici na području opštine Ljubinje. Prema evidenciji Centra, nije bilo evidenitranih slučajeva nasilja u porodici na području Berkovića.

 

U Centru kažu da je najčešća starosna dob izvršioca i žrtve od 30 do 40 godina, ističući da nijedan prijavljeni slučaj za posledicu nije imao smrt ili teške telesne povrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here