BiH nema optužnicu protiv Ganića

0

 

Milorad Barašin

 

Barašin je istakao da je BiH pre Srbije započela istragu o slučaju "Dobrovoljačka" i da je "u ovom trenutku pravo na strani BiH".

 

"Postoji pravno pravilo – ko prvi u vremenu, jači u pravu. Tu će se primeniti određene konvencije i mislim da je u ovom trenutku pravo na strani BiH", rekao je Barašin za "Nezavisne novine".

 

Kako BiH nema podignutu optužnicu protiv Ganića Ministarstvo pravde je Velikoj Britaniji prosledilo nalog i dokumentaciju Tužilaštva BiH od "možda dvadesetak stranica", rekao je pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje. Na podatak da je Srbija odavno raspisala poternicu i da dokumentaciju o zločinima u Dobrovoljačkoj prikuplja godinama, Sladoje je rekao da ne zna dokle je Srbija stigla i da mu je samo poznato kako stvari stoje u BiH. On je kazao da se istraga o Ganiću u Tužilaštvu BiH vodi za četiri krivična dela koja su se desila u Dobrovoljačkoj ulici.

On je naveo da istraga o slučaju "Dobrovoljačka", koja je pokrenuta 2006. godine, do sada nije završena jer je reč o predmetu "koji nije jednostavan i nebitan i da bi mogao da bude okončan za nekoliko dana ili meseci".

 

Na predmetu „"Dobrovoljačka“ do sada je radio međunarodni tužilac Filip Alkok, a kako je on napustio BiH slučaj je preuzeo domaći tužilac.

 

"Kolega koji dobije taj predmet treba samo da ga iščita, da odradi određen broj dokaza i da okonča taj predmet. Vremenski ne mogu reći kad će to biti završeno", dodao je Barašin.

 

Barašin je istakao da ne priznaje kritike političara na svoj rad, navodeći da su oni krivi zbog nepostojanja dogovora sa Srbijom o paralelnim istragama.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here