BiH: Neonacisti hoće srednjevekovnu Bosnu!

0

Da li su pripadnici pokreta BPNS prvi islamski neonacisti u svetu?

List navodi da iz ove organizacije najavljuju da će vrlo brzo u najvećim gradovima u BiH početi da dele letke nacističkog sadržaja, te da će u "prvom udaru" biti obuhvaćeni Sarajevo, Zenica, Bihać, Tuzla i Mostar.

 

Sve češći fašistički sadržaji i akcije koje se događaju u BiH odraz su nesposobnosti države da se izbori sa takvim pojavama, smatraju analitičari i upozoravaju da bi to moglo da ima ozbiljne posledice, pišu "Nezavisne novine".

 

Politički predznak neonacista

 

Slavo Kukić, profesor na Sveučilištu u Mostaru, kaže da pojava ove organizacije najbolje govori o tome da i bošnjačka strana ima svoje neonaciste i fašiste, kao što je to slučaj sa srpskom i hrvatskom, koje su favorizovane poslednjih godina.

"To je u poslednje vrijeme sve izvesnije. Imate niz primera u poslednje vreme. Predsednik jedne stranke kaže da državnu televiziju može da uređuje samo Bošnjak, a zabavna serija se proglašava protivnom islamskim načelima", navodi Kukić, precizirajući da ovakve akcije definitivno imaju aktuelni politički predznak.

On navodi da je logično očekivati da je najbrojniji narod u jednoj multietničkoj zemlji i najtolerantniji, ali da ovo pokazuje da to u BiH nije slučaj.

List podseća da je u subotu u Mostaru grupa maloletnika napala aktiviste "Kreaktiva", koji su brisali fašističke grafite sa antifašističkog spomenika u centru grada, pa su ih prilikom čišćenja grafita maskirani maloletnici napali kamenjem i bocama.

 

Sociolog Ivan Šijaković smatra da nije urađeno dovoljno na oslobađanju od takvih pokreta, već da su oni dobili još više prostora jer država ne može da kontroliše ovakve pokrete.

 

"Svakako se ovo može povezati sa aktuelnom politikom, jer nam današnja demokratija ne postavlja nikakve prepreke. Ona ima svoje ružno lice i polako počinje da ga pokazuje", objašnjava Šijaković.

 

On dodaje da država nema snage da se obračuna sa ovakvim pojavama, te da bi nadležni morali ozbiljnije da se pozabave ovim problemom.

 

List navodi da u Tužilaštvu BiH kažu da oni nisu nadležni za sadržaje na Internetu, već da je ta "komunikacija" u nadležnosti entitetskih organa, ali su naglasili da prate slučajeve i delovanje ovakvih organizacija.

 

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog komiteta RS, kaže da treba biti oprezan sa ovim tipom komunikacije, jer se u malo slučajeva zna ko stvarno stoji iza sadržaja na sajtu, te napominje da bi institucije trebalo da reaguju odmah ako primete tako nešto.

 

"Politika apsolutno inicira ovakve sadržaje, jer oni ne mogu javno da se predstave u takvom svetlu pa za to koriste paravane ovog tipa", rekao je Todorović.

 

On smatra da je fašistička ideologija u BiH uzrok siromaštva i javnog života, koji je pun govora mržnje, ali napominje da ovakve ideologije nemaju neko široko uporište među građanima.

 

Hoće Bosnu iz Srednjeg veka

Iz pokreta BPNS navode da će vremenom nastojati da obnove granice Bosne iz srednjeg veka, te da Bosna mora pripadati Bošnjacima u svakom smislu – ekonomskom i nacionalnom.

"Naziv Bosna i Hercegovina je neprihvatljiv jer je nastao kao simbol izdaje. Hercegovina nikada nije bila zasebna država, niti u rangu sa Bosnom, već je uvek bila u sastavu Bosne, a mi kao nacionalno svesni Bošnjaci sledimo takvu istorijsku tradiciju i odbijamo da sledimo politiku nacionalnog razbijanja Bosne i Bošnjaka", kaže se u manifestu, gde se ističe da ovo mora biti slobodna država sa svojom vojskom, koja je uvek spremna za branjenje nacionalnog suvereniteta – pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here