pixabay.com

“Nijedna intervencija sa strane za stvaranje države i njenih institucija ne sme da traje duže od deset, najviše dvanaest godina”, kaže bivši Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Volfgang Petrič pravi direktnu paralelu između američke intervencije u Avganistanu i zapadnog inžinjeringa u Bosni i Hercegovine i zaključuje da su obe neuspele na sličan način.

U Avganistanu su potpuno zanemarene istorijske i kulturne pretpostavke, kao i osetljiva geopolitička konstelacija, ističe Petrič.

– Trebalo je imati više sluha za stanje na terenu, za skupine koje tamo žive, za institucije koje bi bile lokalno podnošljive – smatra Petrič.

Ali, kaže, Zapad je reagovao s pozicije snage u Avganistanu, želeo više, hteo da spolja gradi državu zapadnih karakteristika, “što je teška i upitna strategija, koja se primenjuje i u Bosni”.

Naglašava da je u Avganistanu takva strategija od početka bila osuđena na propast. Na Balkanu je nešto drugačije, on je Evropa. U Bosni su instrumenti izgradnje države – bezbednost, pravo, uprava “bolje, iako ne optimalno primenjeni, ali i to s uspehom samo u prvim godinama. Od onda je sve stalo.”

Predugo postojeća institucija Visokog predstavnika u BiH je “u međuvremenu postala kontraproduktivna”, kaže Petrič i sam Visoki predstavnik 1999-2002.

Posebno kritikuje pretposlednjeg Visokog predstavnika Valentina Incka, jer je uoči odlaska dekretom uveo Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Time je uspostavljen duplo negativni efekat, kaže Petrič, za žrtve nije postignuto ništa, a srpski bojkot državnih institucija BiH je paralizovao zemlju.

BiH je trenutno u najvećoj krizi do sada, poručuje Petrič. Novi Visoki predstavnik Kristijan Šmit “sada mora da se snalazi kako da se izvuče iz te situacije”, dodaje on.

Ako se ta kriza ne reši, onda su svi napori EU i Amerike za novi izborni zakon propali.

– Propadnu li idući izbori zbog bojkota Srba i Hrvata, to bi bio faktički kraj države Bosne i Hercegovine – poručuje Petrič.

Petričev zaključak na kraju: “Avganistan je daleko, ali jedna tako disfunkcionalna država usred Evrope je direktna pretnja za Evropu.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here