BiH: Segregacija u školama legalno stanje

0

Škola u Zenici je jedna od onih koje rade po sistemu "dve škole pod jednim krovom"

Jedni učenici imaju jedne nastavnike, drugi druge, i osim zajedničkog krova nemaju ništa drugo zajedničko u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gde mališani hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u školu i ulaze na zasebne ulaze.

 

Jedan od primera je bugojanska gimnazija, gde direktor bošnjačkog dela ove srednje škole Mesud Šečić kaže da je bugojanskim gimanzijalcima jedino krov zajednički.

 

"Svi su učenici smešteni u jednoj zgradi, ali jedni imaju jedne nastavnike, a drugi druge. Koliko će to trajati, ne znam. To je u svakom slučaju neobična škola. Ne znam da ima u svetu takvih škola", kaže Šečić.

 

Iako već nekoliko godina traje inicijativa za ukidanje prakse "dve škole pod jednim krovom", do danas su se administrativno i pravno objedinile samo tri škole u Zeničko-dobojskom kantonu i škola u Mostaru.

 

Poslanik SDP BiH u federalnom parlamentu Damir Mašić kaže da je došlo vreme da se "stane na kraj segregaciji dece".

Ima, međutim, i potpuno suprotnih mišljenja. Delegat HDZ BiH u državnom parlamentu Ivo Miro Jović ne vidi ništa loše u ovom fenomenu.

"Nije to od prvog razreda, nego od dana rođenja. Čovek je to što jeste, odgaja se u svojoj porodici i ne bi trebalo nikome da smeta ukoliko proučava ono svoje u programima u kojima je na prvom mestu istina", kaže Jović.

"Više od 15 godina vlasti u BiH tu temu pokušavaju da sakriju pod tepih. Mi smo jedna od retkih država u svetu koje imaju aparthejdski, nažalost sasvim legalan sistem, u kojem se deca razdvajaju po njihovoj verskoj i nacionalnoj osnovi", kaže Mašić.

U BiH ima oko 50 obrazovnih ustanova koje rade po principu "dve škole pod jednim krovom". U takvim se školama uče različite istorije, geografije i maternji jezik. Sociolog dr Jusuf Žiga smatra da to "dodatno naglašava ideju nacionalizma u BiH".

"To je krajnje opasno jer vi zapravo sugerišete: nemoj imati komšiju druge vere i nacije, u komšiluku, u gradu, pa konačno u državi", upozorava Žiga. "Takav sistem od njih pravi decu koja toga još nisu ni svesna – male Srbe, male Hrvate, Bošnjake ili neke druge, koji u skladu s tim normama treba da se ponašaju i žive", dodaje Mašić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here