EPA/Fehim Demir
Sarajevo

Prema podacima u izveštaju Ujedinjenih nacija za 2022. godinu “Perspektive svetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno prvo mesto na listi zemalja sa najvećim smanjenjem broja stanovnika na svetu.

Naime, kako se ističe u izveštaju, BiH godišnje gubi više od 1,5 odsto svog stanovništva.

U prvih 10 zemalja su i Srbija i Hrvatska koje zauzimaju sedmo i osmo mesto na listi.

Kako se navodi u podacima UN, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Kosovo, Jermenija, Severna Makedonija i Poljska izgubiti između 40 i 50 odsto svog stanovništva do kraja veka.

– Analiza stanja stanovništva je potvrdila da je BiH zemlja sa “najnižim niskim” fertilitetom na svetu (1,25), visokim nivoima migracija i starenja stanovništva, kao i sa duboko ukorenjenim rodnim nejednakostima. Do 2070. godine će takvi demografski trendovi i nejednakosti dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji sa njenim udelom u ukupnom stanovništvu od preko 40 odsto – istakao je nedavno Džon Kenedi Mosoti, predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH, nakon sprovedene Projekcije stanovništva Bosne i Hercegovine za period 2020-2070.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here