pixabay.com

Predsedavajuci Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Srbije u BiH, Aleksandra Ðordevića.

Ambasadoru Srbije će biti iskazan protest zbog presude Huseinu Mujanoviću, koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin.

Džaferović je ambasadora pozvao i da bi iskazao protest zbog navodnog sudskog progona državljana BiH u Srbiji, prenosi televizija N1 Sarajevo.

Viši sud u Beogradu u ponedeljak je osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine.

Mujanović je uhapšen 2018. godine na graničnom prelazu izmedu Bosne i Hercegovine i Srbije.

On je od tada u pritvoru u Srbiji i to će vreme biti uračunato u njegovu kaznu.

Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Prethodno je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila  Beogradu protestnu notu zbog presude.

Turkovićeva je, navodi se, nezadovoljna zbog, kako tvrdi, nepoštovanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina.

Tvrdi, takođe, da je takva politka Srbije u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

A u pismu visokim evropskim zvaničnicima, šefica diplomatije BiH, od njih traži da, kako navodi, “shvate ozbiljnost situacije i njen potencijalni negativni uticaj na stabilnost”.

Ona je pozvala zvaničnike EU da iskoriste, kako navodi, svoj autoritet i pozovu na osudu svih faktora koji mogu destabilizovati odnose država bivše SFRJ.

2 COMMENTS

  1. Vidi boga ti. Samo bi Srbima sudili, svako suđenje za ista zlodela drugima (koji nisu Srbi) “treba da se shvati kao potencijalni negativni uticaj na stabilnost”. Oni to nazivaju pravdom. Valjda i mogu jer je i sam “zapad” toliko pun dvostrukih standarda. Ali treba da se zna: Kad smo sudili svojima, možemo za ista zlodela i drugima koji se zateknu na teritoriji Srbije. Ne treba i ne sme veroispovest ili nacionalna pripadnost da bude abolicija od odgovornosti za učinjene zločine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here